Experiențele culinare au capacitatea de a te pune față în față cu particularitățile lumii pe care o descriu. Iată câteva secrete, care să te aducă mai aproape de cele mai mari și apreciate bucătării ale lumii.

Artă și gusturi franțuzești

Una dintre cele mai rafinate și apreciate bucătării din Europa este cea franțuzească. Gătitul este aici un cult, cu o tradiție de sute de ani de rafinament și excelență, în care vinul și brânzeturile ocupă un loc aparte, fiind deopotrivă ingrediente și produse consumate separat. Francezii adoră sosurile care însoțesc preparatele bucătăriei lor, în timp ce foie gras-ul este considerat deliciul bucătăriei din Franța. În rândul mâncărurilor preferate se numără fileul de rață, ragu de vițel, couscous, ratatouille, coq au vin sau tartar de vită.

Recomandarea noastră:

Dacă vrei să prepari un grătar de vițel, în stil franțuzesc, este important să marinezi carnea înainte de a o pune pe foc. Un condiment lichid barbeque pentru marinare este recomandarea pentru o friptură excelentă, gătită mediu, pe care să o acompaniezi cu o salată verde cu dressing franțuzesc. Îl poți obține dintr-un amestec de oțet, usturoi, busuioc, oregano, rozmarin, ulei de masline și puțin zahăr. O sticlă de vin roșu completează perfect o cină care abia așteaptă să fie servită în doi.

Obiceiuri culinare chinezești

Bucătăria chinezească este una dintre cele mai inventive și îndrăznețe bucătării din lume, care include de la cele mai clasice preparate precum orezul fiert cu legume la preparate neașteptate precum supa din cuib de pasăre sau supa din lilieci. Cu toate acestea, și poate neașteptat pentru unii, din totalul cărnii consumate de chinezi, două treimi reprezintă carnea de porc, urmată de cea de vițel. O masă chinezească obișnuită este de obicei alcătuită din câteva preparate principale, și nu doar dintr-un singur fel principal. O caracteristică interesantă a bucătăriei chinezești este faptul că pentru majoritatea preparatelor, produsele sunt tăiate în bucățele mici și subțiri, sub formă de cub, pai sau romb, de o manieră cât mai egală ca lungime și grosime, pentru a asigura gătirea lor uniformă. De asemenea, în multe cazuri, garniturile pentru orez nu se servesc individual, ci în farfurii mari, așezate în centrul mesei. Pentru chinezi, mâncatul constituie un ritual și este considerat, mai curând un eveniment.

Recomandarea noastră:
Îți propunem să înlocuiești sarea cu sosul de soia, să incluzi condimente precum ghimbir, usturoi, ulei de susan, boabe de piper Sichuan, anason stelat, scorțișoară, fenicul sau coriandru. De asemenea, să investești într-un wok de calitate și gustul mâncării pe care o prepari la tine acasă va începe să capete amprenta chinezească.

Gastronomie indiană sau de 3 ori picant

Faimoasă este și bucătăria indiană, caracterizată prin diversitatea mirodeniilor, deopotrivă fierbinte și condimentată. Fără doar și poate, cel mai adesea nume asociat bucatariei indiene este curry-ul, devenit numele general valabil pentru felurile de mancare condimentate compuse din orez și legume sau carne. Pe langă acesta, alte condimente des folosite sunt: șofranul, coriandrul, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, piperul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, cardamondul și chimionul, care împreună, amestecate, poartă denumirea de garam masala. Populația Indiei este predominant hindusă şi vegetariană, iar cei care consumă carne preferă în general pui, miel, peşte şi fructe de mare, niciodata vită, deoarece acest animal este sfânt.

Recomandarea noastră:
Pentru că bucătăria indiană tradiţională se bazează mult pe instinct și nu pe reţete precise, lăsând frâu liber creativităţii, recomandarea noastră este să folosești un condiment lichid picant pentru marinare. Ia câteva bucăți de pui pe care să le scalzi timp de 30 de minute în marinadă, orez, legume proaspete și puțin curry sau chiar garam masala și să începi să gătești. Importantă este pasiunea și experimentarea gusturilor, pentru că nici în India nu vom regasi un singur stil culinar sau un singur preparat național definitoriu, ci o varietate impresionantă de ingrediente.

  • Dacă ești atras de bucătăria indiană, află totul despre ghee (unt clarificat) și ce rețete poți pregăti cu el!

Credit foto: Shutterstock