Carbohidraţii nu înseamnă doar dulciuri, merdenele, gogoşi şi sucuri cu mult zahăr, ci poate fi vorba și de alimente sănătoase care îţi dau energie şi te ajută în procesul de slăbire.

Consumul carbohidraţilor recomandaţi poate fi pentru multe persoane un secret al menţinerii sau al obţinerii siluetei. Sunt săţioşi, te ajută să arzi multe calorii, să ai colesterolul la un nivel bun şi să te simţi energică și mai puţin stresată.

Cerealele nerafinate conţin carbohidraţi cu asimilare lentă

Carbohidraţii buni: fructe, legume şi cerealele. Acestea din urmă intensifică metabolismul şi te ajută să subţiezi stratul de grăsime de pe abdomen. Cerealele nerafinate conţin carbohidraţi cu asimilare lentă, adică eliberează treptat energia, evitând astfel creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei.

Cereale bune pentru siluetă

Fulgi de ovăz – Reprezintă una dintre cele mai simple metode de a include fibre în dietă şi de a-ţi hrăni organismul cu proteine. Fulgii de ovăz mai conţin magneziu, seleniu şi o foarte scăzută cantitate de grăsimi. De asemenea, consumul acestora reduce riscul afecţiunilor la inimă şi a diabetului de tip 2.

Grâu – Conţine o cantitate mai mare de acizi graşi sănătoşi, faţă de restul cerealelor şi cu 40% mai multe proteine decât făina.

Musli – Reprezintă o combinaţie de ovăz (bogat în fibre şi proteine) cu fructe deshidratate şi oaleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic). Deşi o porţie de 85 de grame poate avea şi 300 calorii, vitaminele (B6, B12, E) şi mineralele pe care le conţine fac să fie o masă foarte bună pentru organism.

Quinoa – Seminţele de quinoa, mai puţin cunoscute şi destul de recent apărut în rafturile produselor BIO, provin din America de Sud şi au un conţinut aproape dublu de protine comparativ cu orezul brun. Nu sunt de neglijat nici aminoacizii esenţiali, grăsimile sănătoase, magneziul sau manganul. Se prepară la fel ca orezul şi este gata în 15 minute.

Orez brun – Conţine multe fibre şi minerale, iar în cantităţi ceva mai mici proteine, mangan, magneziu şi vitamina B6.

Avem nevoie zilnic atât de grăsimi, cât și de carbohidrați

După ce ani de zile grăsimile au fost considerate marele vinovat pentru obezitate și tot cortegiul de complicații ce se asociază cu această afecțiune, în ultimul deceniu privirile au început să se întoarcă spre carbohidrați, aceştia ajungând în prezent să fie stigmatizați și condamnați. În realitate, avem nevoie în alimentația de zi cu zi atât de grăsimi, cât și de carbohidrați, însă este foarte importantă cantitatea acestora, proporția între macronutrienți și sursele de unde le luăm. Este clar pentru toată lumea că excesul de grăsimi saturate este la fel de dăunător pentru sănătate ca și cel de carbohidrați simpli, rafinați, care se găsesc în cele mai multe alimente procesate, industrializate, care nu mai au nicio legătură cu alimentele naturale pe care părinții și bunicii noștri obișnuiau să le consume.”, spune dr. Șerban Damian.

Carbohidrații sunt necesari și în slăbire

Chiar și atunci când trebuie să slăbești este necesar să păstrezi o cantitate de carbohidrați în regimul alimentar. ”Dacă în mod curent carbohidrații trebuie să aducă 55-60% din energia zilnică, într-o perioadă de scădere în greutate putem reduce această valoare până la 40%, crescând concomitent cantitatea de proteine și de grăsimi sănătoase. Atât în curele de slăbire, cât și în mod current, este de preferat să reducem la minimum consumul de zaharuri simple (zahărul alb fiind cel mai important exponent al acestora), și să ne bazăm pe surse de carbohidrați complecşi așa cum sunt legumele, rădăcinoasele, fructele (însă cu măsură), cerealele integrale, făinuri integrale, pseudocereale (cum este quinoa). Acestea au avantajul unui indice glicemic redus și a prezenței fibrelor alimentare, care au rol de protecție împotriva multor afecţiuni.” (dr. Şerban Damian, nutriționist acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

 Credit foto: 123rf.com