Nutriția inteligentă, care ajută la menținerea unui greutăți normoponderale, influențează pozitiv starea de sănătate, dar este posibil să ajute și la scăderea riscului de apariție a unuia dintre cele mai des întâlnite forme de cancer în rândul femeilor, cancerul la sân. Acesta este mesajul Societății Americane de Cancer, citat de site-ul Everyday Health. S-au luat în considerare mai mulți factori ca numărul caloriilor și creșterea în greutate, consumul produselor din soia și nivelul de alcool.
Creșterea greutății corporale dăunează
Femeile aflate în peridoada post-menopauză reprezintă grupa de vârstă cea mai predispusă la cancer de sân, spun medicii de peste Ocean. Iar dovezile obținute de ei includ creșterea în greutate ca factor de risc. Într-un studiu recent, s-a constatat că femeile cu greutatea mult peste cea normală sunt de 3,2 ori mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer mamar, față de cele normoponderale. Cercetătorii au luat în considerare și alți factori ca vârsta femeilor, vârsta la care au intrat la menopauză și istoricul familial. De asemenea, specialiștii americani au început să asocieze excesul de greutate cu un risc crescut de fatalitate a efectelor bolii, a spus medicul Colleen Doyle, director de nutriție și activitate fizică pentru Societatea Americană de Cancer.
Produsele din soia nu prezintă riscuri
Deoarece soia conține o mică cantitate de estrogen vegetal, se ridica întrebarea dacă influențează nivelul hormonal și poate avea legătură în vreun fel cu cancerul de sân. „Concret, nu există nici o dovadă că soia ar avea efect asupra cancerului mamar” a declarat dr. Colleen Doyle. Includerea în alimentație a produselor din soia are avantaje prin faptul că soia este bogată în proteine, are un conținut scăzut de grăsimi, ajută în controlul greutății și mai conține fitochimicale și antioxidanți. Nutriționiștii avertizează totuși împotriva utilizării de soia sub formă de pulbere și suplimente similare. ”Nivelul de estrogeni în astfel de produse este necunoscut și poate depăși nivelul de siguranță”, a mai specialistul american.
Am cerut și părerea unui medic român. Doctorul Șerban Damian spune că: ”Aceste concluzii aruncă o lumină nouă asupra relației dintre alimentație și riscul de cancer mamar. Până de curând era considerat că grăsimile animale ca și consumul de soia ar influența dezvoltarea carcinomului mamar, dar iată că aceste studii ne schimbă într-o oarecare măsură perspectiva.”, declară dr. Damian.
Evită consumul de alcool
Alcoolul pare să crească riscul de cancer de sân, mai ales în cazul în care o femeie are un nivel scăzut de acid folic și vitamina B care se găsește în legume cu frunze verzi și în fasole. De aceea, Societatea Americană de Cancer recomandă femeilor să nu consume mai mult de un pahar de alcool pe zi, dar dr. Doyle a subliniat că și două pahare pe săptămână ar putea crește riscul de cancer de sân unei femei, pe lângă posibila apariție a bolilor de inimă.
După vârsta de 30 de ani, greutatea să fie o prioritate
”O alimentație bogată în antioxidanți și fitonutrienți poate avea un rol de prevenire a multor forme de cancer, inclusiv cel de sân. În această privință, o alimentație bogată în fructe și legume este o măsură la îndemâna noastră, pe care o putem considera metodă de prevenire a cancerului. Dar probabil că cel mai important element care poate fi controlat în prevenția cancerului mamar este greutatea corporală. Pe lângă multe alte probleme de sănătate care sunt corelate cu excesul de greutate, cancerul de sân este una dintre cele mai serioase afecțiuni, pentru că are o evoluție rapidă și dacă nu este depistat la timp are o rată mare de mortalitate. În special în preajma instalării menopauzei, ca și în menopauză, excesul adipos crește considerabil riscul de declanșare a cancerului mamar. Recomandarea mea este ca după vârsta de 30 de ani, controlul greutății să devină o prioritate, pentru că atunci se pun bazele multor afecțiuni cu potențial letal.” (Dr. Șerban Damian, Nutriționist Sportiv acreditat CIO, Centrul Superfit)
Credit foto: Flickr.com