Vitamina C este esențială pentru organism și reprezintă un antioxidant puternic, care nu se găsește în cantități suficiente în carne și în mâncărurile de origine animală. De aceea, oamenii au nevoie să își ia resursa necesară din fructe, legume sau suplimente alimentare.

Multe studii susțin că un consum ridicat de vitamina C ar putea: să protejeze împotriva declinului mental cauzat de vârsta înaintată, să reducă presiunea sângelui, să îmbunătățească sănătatea vaselor de sânge și, posibil, chiar să reducă riscul apariției cheagurilor de sânge pe artere.

O cantitate de vitamina C poate fi obținută din ficatul crud, pește, icre de pește și ouă. Totuși, se găsește în special în fructele și legumele proaspete: ardeii grași, kiwi, citrice și fructe de pădure.

Flavonoidele reprezintă cel mai comun grup de antioxidanți din alimentele vegetale. Studiile arată că dietele bogate în flavonoide pot avea beneficii pentru sănătate, precum: reducerea riscului bolilor de inimă sau îmbunătățirea sănătății creierului. Cele mai întâlnite 4 flavonoide și principalele surse ale acestora sunt quercetina (se găsește preponderent în capere, ceapă, cacao, merișoare și mere), catechinele (se găsesc preponderent în caise, mere, pere, struguri, piersici, ceai, cacao, vin roșu), hesperidina (este prezentă aproape exclusiv în citrice, mai ales în portocale și lămâi) și cianidină (mure, coacăze negre, zmeură neagră).

Fibrele dietetice se găsesc în alimente vegetale și au multe beneficii pentru sănătate: scaderea colesterolului rău, reducerea riscului bolilor de inimă, scaderea riscului de constipație, micșorarea riscului de cancer la colon, creșterea senzației de sațietate, ajută la scăderea în greutate.

Tipuri de fibre dietetice bune pentru organism sunt:

  • Beta-glucanul (cele mai bogate surse sunt tărâțele de orz și ovăz, dar este conținut și de secară, grâu, orez).
  • Pectina (principalele surse sunt portocalele, merele, prunele, guava, bananele, fructele de pădure).
  • Inulina (banane, ceapă, usturoi, anghinare, asparagus și cicoare).
  • Lignanii (se găsesc în majoritatea alimentelor vegetale, dar cele mai bogate surse sunt semințele (în special de in) și boabele de cereale.
  • Amidonul rezistent (se găsește în diverse alimente bogate în carbohidrați: cereale integrale, paste, legume, banane verzi și cartofi copți lăsați să se răcească).

Deși o dietă pe bază de carne poate fi tentantă, acesteia îi lipsesc mulți nutrienți specifici plantelor, notează Magzone, unde sunt detaliate beneficiile tuturor acestor nutrienți.

 

Credit foto: 123rf.com