Primele semne care indică un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuațiile glicemiei și apetitul crescut pentru dulciuri. Nivelul normal de glicemie este încadrat între 70-100 mg/dl măsurat înaintea mesei. Cu cât nivelul glucozei crește, acesta determină apariția diabetului zaharat.

Dr. Horațiu Albu, specialist în nutriția ortomoleculară și master în biologie moleculară vorbește despre implicațiile glicemiei crescute în dietă și cum blochează aceasta procesul de slăbire.
„Peste două treimi dintre pacienții mei supraponderali se încadrează, din punctul de vedere al Nutriției Ortomoleculare, în categoria Dismetabolicilor. Ei se află într-o stare premorbidă de Diabet Zaharat II sau de Rezistență la Insulină. În cazul acestora, echilibrarea micronutrițională trebuie să aibă în vedere țesutul adipos, pancreasul și aparatul cardiovascular, iar dieta și aportul micronutrițional ortomolecular se vor constitui în acest sens”, explică Dr. Albu.

Cauze principale ale apariției diabetului zaharat

În România, 10% din populația țării suferă de diabet zaharat, conform studiilor INSSE. O dietă bazată pe Nutriția Ortomoleculară ia în calcul mai mulți parametri, în principal cauzele care au dus la disfuncțiile celulare și care au afectat mecanismele apetitului și metabolismului, ca: obiceiurile alimentare ale pacientului și ale familiei, încărcătura ereditară, stilul de viață (stresul atât fizic, cât și psihic și impactul pe care îl are asupra comportamentului alimentar) și mai ales istoricul și simptomele apărute până în acel moment.

„Atunci când este vorba de scădere în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut în urma unei alimentații excesive sau este rezultatul unor anumite afecțiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentație funcțională și aport de micronutrienți, se încearcă corectarea fiziologiei țesuturilor incriminate. O detoxifiere pe bază de sucuri bio presate la rece din grâu verde încolțit, legume, ananas, sfeclă roșie și morcov de grădină ajută la reechilibrarea din punct de vedere micronutrițional a celulor și declanșarea procesului de slăbire”, spune Dr. Albu.

Afecțiuni cauzate de dezechilibrul glucozei

• Hipoglicemia – Apare când glicemia scade sub 65 mg la 100 ml sânge
• Hiperglicemie – Apare când glicemia crește la valori de 100 – 125 mg la 100 ml sânge
• Diabet Zaharat – Apare când glicemia depășește valoarea de 125 mg la 100 ml sânge.

Atenție!

Există unele contraindicații de consum a sucurilor naturale pe bază de fructe și legume în cazul celor care se confruntă cu afecțiuni stomacale, iar în cazuri de diabet zaharat se recomandă consulatarea medicului curant pentru includerea sucului de ananas în dietă.

Credit foto: