În această lună, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a testat 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu scopul de a atrage atenția în privința conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății copiilor.

Peste 80 % au zahăr peste limita admisă

Studiul, realizat de o echipă de experți ai APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu, a scos la iveală că la 81% dintre produsele analizate cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs. Ceea ce încalcă recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesul de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase. De asemenea, declanșează pubertatea prematură și poate genera probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă sau scăderea capacității de concentrare, pe lângă multe alte efecte).

Cerealele rafinate sunt bombe calorice

„Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decât amestecuri de făinuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale şi vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme, transformate într-o pastă de cereale care la temperaturi înalte a fost transformată prin procesul de extrudare în forme atrăgătoare pentru micii consumatori.”, spune dr. Costel Stanciu.
”Cerealelele integrale au un conţinut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime și vitamine (complexul B, PP si E ), în timp ce unele cereale rafinate conţin până la de 50 de ori mai multe zaharuri decât cerealele integrale.”, mai precizează coordonatorul studiului.

Riscurile la care sunt expuși copiii

Consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini îl înțeleg cu adevărat. Mai exact, ”aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţa a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2.”, explică dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Credit foto: Flickr