Cu cât dieta e mai strictă, cu atât va funcţiona mai bine – Mulţi oameni apelează la diete dure, restrictive şi complicate atunci când vor să scape de kilogramele în plus. Li se pare că acestea pot fi mai eficiente. Regimurile alimentare echilibrate, suportabile sunt privite cu neincredere, adică exact invers decât fi normal. În special femeile optează pentru cure draconice, prin care elimină complet unele grupe alimentare sau care impun consumarea numai a unor alimente (de exemplu: regimul disociat, cura cu varză, dieta cu grepfrut). Aceste diete sunt proaste pentru că privează organismul de o mulţime de nutrienţi importanţi.

Dacă reduci drastic numărul caloriilor, vei slăbi mai repede – Parţial este adevărat, însă numai dacă iei în considerare primele zile sau cel mult două săptămâni. Pentru că atunci când reduci foarte mult caloriile, de fapt îţi supui organismul la înfometare. Corpul tău va încerca să îşi protejeze resursele şi va încetini rata metabolismului, după care se va stopa scăderea în greutate. Aşadar, este o metodă neindicată.

Grăsimea trebuie evitată – Este o mare greşeală să consideraţi toate grăsimile alimentare ca dăunătoare pentru organism. ”Doar excesul de grăsimi este nociv! Toţi avem nevoie în alimentaţie şi de o anumită cantitate de lipide, fiindcă o mare parte din structurile organsimului sunt formate din grăsimi. În plus, prezenţa grăsimilor în mâncare o face mai gustoasă şi mai saţioasă. Anumite grăsimi, cum ar fi acizii graşi omega-3 care se găsesc în peşte şi scoici sunt absolut necesare pentru buna funcţionare a organismului”, subliniază dr. Şerban Damian.

Dacă mănânci seara, te vei îngrăşa – Ceea ce contează mai mult decât momentul când mănânci este ceea ce mănânci, în ce cantitate şi care este activitatea fizică pe care o ai în fiecare zi. Este recomandat să nu mănânci foarte mult seara pentru că urmează o perioadă de repaus în care corpul nu are nevoie de multă energie. Însă dacă mănânci ceva uşor seara, nu vei mai avea peste noapte senzaţie chinuitoare de foame.

Vei slăbi mai eficient dacă sari peste mese – Dacă sari pese mese este posibil chiar să te îngraşi! De ce? ”O să ţi se facă foarte foame şi o să uiţi de nevoia de a da kilograme jos. Foamea este o senzaţie prea puternică pentru a putea fi controlată, pentru că alimentaţia este un instinct primar. Gândiţi-vă cum vă comportaţi când . Uitaţi de orice dietă de slăbire şi mâncaţi pe săturate, deseori întâmplându-se să fie alimente din categoria celor considerate interzise”, atrage atenţia doctorul. Este foarte important să nu săriţi peste mese, în special peste micul dejun, care dă energie multe ore.

Nu trebuie să mănânci între mesele principale – Din contră! Dacă între cele trei mese principale ai câte o gustare (un fruct, morcovi etc.) îţi vei menţine constant nivelul glicemiei şi metabolismul activ.

Bea multă apă şi vei slăbi mai uşor – Apa, da, este un element cheie pentru a avea un stil de viaţă sănătos şi trebuie să beţi suficient ca să vă hidrataţi. Dar asta nu înseamnă că veţi slăbi mai uşor. Singura cale prin care eventual aţi putea să mai slăbiţi consumând apa este prin înlocuirea sucurilor care conţin mult zahăr, cu apă plată sau minerală.

SFATUL SPECIALISTULUI

Cheia unei cure de slăbire de succes este moderaţia

Dr. Serban Damian

Dr. Serban Damian (arhiva personală)

Oameni suntem şi ne încântă gusturile unor alimente care fac parte din categoria celor mai puţin sănătoase. E descurajant şi total neplăcut ca cineva înnebunit după ciocolată să afle că o lungă perioadă nu mai are voie să se atingă de acest produs. Din când în când puteţi gusta, deoarece acest răsfăţ vă va menţine motivaţia şi va reduce riscul ca la un moment dat să vă enervaţi şi să abandonaţi dieta. Cheia unei cure de slăbire de succes este moderaţia”. (dr. Şerban Damian, www.doctor.info.ro)