Mierea este, indiscutabil, unul dintre cele mai sănătoase alimente – conține nutrienți, antioxidanți, ajută la reglarea colesterolului și la tensiunea arterială, la sănătatea inimii, poate scădea nivelul trigliceridelor, are rol de calmant atât intren cât și extern și să nu mai punem la socoteală gustul delicios. Dar are mierea si rol de agent de slăbire? Argumentele sunt la fel de numeroase –si cele pro, si cele contra. În primul rând, trebuie reținut faptul că mierea este o alternativă sănătoasă a zahărului rafinat, dar are un conținut aproape la fel de ridicat de calorii. Din punct de vedere nutrițional, o lingură de miere conține 64 de calorii și 17 grame de zahăr natural – incluzând aici fructoza, glucoza, maltoza si sucroza. Așa că da, mierea e un substitut sănătos al zahărului și ajută la slăbit doar dacă e consumată în cantități moderate și dacă se respectă și alte principii alimentare la fel de importante, și anume: fără alimente de proveniență fast-food, fără carbohidrați rafinați (paste, pâine și orez alb) și limitarea consumului de carbohidrați integrali, proteine la fiecare masă – acestea asigură senzația de sațietate și reduc riscul apariției acelei pofte de necontrolat de ceva dulce, consumul de legume, două fructe pe zi. În această formulă, mierea este un component care ajută la întregul proces de alimentație corectă și care dă acel plus de savoare la masă.

 

Mierea poate fi consumată ca atare sau în diverse combinații

Majoritatea specialiștilor recomandă să ne începem și să ne încheiem fiecare zi cu o băutură pe bază de miere.

Dimineața: două lingurițe de miere se adaugă într-o cană cu apă caldă în care stoarcem o lămâie. Opțional, se poate adăuga și scorțișoară. Acest cocktail de miere, lămâie și scorțișoară stabilizează nivelul zahărului din sânge, deci înlătură apariția poftei de ceva dulce și împiedică și depozitarea de grăsime în organism.

Seara: cu aproximativ jumătate de oră înainte de culcare, beți un ceai de plante în care ați adăugat una-două lingurițe de miere, deoarece aceasta este și un bun remediu pentru o digestie greoaie.

Sub formă de gustare: ungeți o felie de pâine integrală sau un biscuite integral cu miere sau adaugați o linguriță de miere într-o ceașcă de iaurt.

Dacă vă place combinația de dulce-sărat, puteți face o tartină de brânză cu mucegai pe o felie de păine integrală, peste care adaugați o felie de nectarină stropită cu miere. Sandvișul se dă la cuptor până se topește brânza și, astfel, obțineți un prânz delicios.

Mierea poate fi folosită și în dressingurile de salate, pentru a balansa aciditatea de la lămâie sau oțet sau poate fi folosită în marinadele pentru carnea de pui sau pentru creveți.

 

Bine de știut:

Mierea nu are termen de expirare, aceasta poate rezista timp îndelungat doar dacă e păstrată într-un borcan închis ermetic. Dacă e lăsată descoperită, aceasta absoarbe apa din aer și poate dezvolta un mediu mai puțin acid, care permite dezvoltarea bacteriilor.

 

Opinia specialistului

Alexandra Alexandru

nutriționist

„Mierea nu slăbește!“

Mierea are aproximativ 300 de calorii/100 grame, față de zahăr, care are 400 calorii/100 grame. Spre deosebire de zahăr, caloriile din miere au valoare nutrițională, nu sunt goale, deoarece în miere putem găsi mici cantități de vitamine și de minerale. Atenție însă la cantitate! Fiind densă, putem cădea în ispita de a pune tot o linguriță de miere în cafea, care va avea mai multe calorii decât o linguriță de zahăr, deoarece este mai grea. Pe scurt, mierea nu slăbește, dar, pornind de la premiza că pierderea kilogramelor se poate face aducând echilibru organismului prin renunțarea la alimente procesate precum zahărul alb, atâta vreme cât o folosim ca un condiment, puțin și rar, ne va aduce beneficii superioare zahărului.

 

Foto: Shutterstock