Legumele ideale pentru aromatizare prin marinare

Legumele potrivite pentru marinare sunt cele făinoase, care absorb ușor lichidul, precum cartofii, vinetele, dovleceii, ciupercile sau ardeii grași. Acestea trebuiesc deshidratate puțin, atât cât să absoarbă marinata fără să își piardă conținutul de apă.

Prepararea legumelor la grătar este alternativa sănătoasă pentru fierbere sau prăjire, care duc la pierderea vitaminelor și a gustului, adaugă grăsimi nedorite și cresc aportul de calorii. Dacă vrei ca legumele să își păstreze sucul și aroma, împachetează-le în folie de aluminiu înainte de a le așeza pe grătar și fă câteva găurele, pentru a permite fumului să le pătrundă și să le dea un gust specific. Combină legumele care se prepară în timpi identici și întoarce pachețelul pe ambele părți pentru a preveni arderea acestora.

Aromatizarea fructelor este macerarea

Și fructele pot fi supuse unui proces asemănător marinării, denumit macerare, care are ca scop infuzarea cu diferite arome. Datorită acestei tehnici simple vor căpăta un gust condimentat, picant, dulce și acrișor în același timp. Nu trebuie decât să le lași în lichior, oțet balsamic sau sirop timp de câteva minute sau ore, în funcție de cât de intens vrei să simți gustul marinatei. Fructele vor absorbi lichidul și condimentele, ceea ce determină o ușoară înmuiere, o schimbare a texturii și o aromă mai puternică. La final, acestea vor deveni mult mai suculente, căpătând un gust amplificat.

Atunci când folosești lichide mai puternice ca oțet, lichioruri sau vinuri aromate, gustul poate fi echilibrat prin adăugarea unor ierburi tocate, condimente ori îndulcitori ca zahăr, miere sau vanilie.

Rezultatele optime necesită între 30 de minute și câteva ore

Macerarea începe instantaneu, iar în unele cazuri, vei observa schimbarea aromei sau a texturii fructelor după doar câteva minute. Totuși, cele mai bune rezultate necesită ceva mai mult timp, începând de la 30 de minute până la câteva ore. Dacă încălzești ușor lichidul, vei accelera umidificarea fructelor uscate precum stafidele, cireșele sau coacăzele. Atunci când macerezi mai multe fructe împreună, acordă un avans de timp celor mai dure, cu sâmburi și coajă, cum ar fi strugurii, afinele sau merele, adăugându-le pe parcurs pe cele moi și cărnoase, precum bananele, căpșunile sau mango.

Noua variantă de aromatizare pentru carne

În ce privește carnea, acesta este principalul aliment folosit pentru marinare și este binecunoscut faptul că îmbogățește orice preparat cu un gust și o aromă deosebită. Ideal pentru toate tipurile de carne există acum și un condiment lichid universal pentru marinare, care poate crea o diferență semnificativă în doar 30 de minute, cu rezultat uimitor.

 

Credit foto: Shutterstock