Opţiunile alimentare pe care le facem pot fi în teorie recomandate pentru o nutriţie sănătoasă, însă dacă sunt folosite ustensile mult prea uzate sau uleiuri la temperaturi prea ridicate putem ajunge să ne intoxicăm organismul. Şi acelaşi lucru se aplică şi în cazul în care uleiul este refolosit la prăjire de prea multe ori.

Tigăi decojite în interior – Folosirea, întreţinerea şi curăţarea vaselor şi a tigăilor în procesul de gătire este unul dintre elementele cheie pentru a avea o alimentaţie sănătoasă. În cazul în care în tigaia pe care o ai constaţi că s-a luat din stratul te protecţie de la suprafaţă evită să o mai foloseşti, deoarece rişti să amesteci particule din compusul chimic cu mâncarea pe care o vei consuma. O alegere foarte bună este suprafaţa ceramică naturală antiadezivă care nu generează emanaţii toxice şi rezistă la temperaturi de până la 450 de grade Celsius.

Grătar care nu este bine curăţat – Desi consumul de carne pe grătar este considerat sănătos şi în acest caz există riscuri. Diferenţa este facută de modul în care este preparată carnea. Astfel, cea mai nocivă este prepararea direct pe sursa de foc. Deoarece prin combustie se generează substanţe foarte toxice. Cauza o constituie grăsimea topită care se scurge pe cărbuni sau lemne şi se transformă în hidrocarburi care au efecte periculoase asupra organismului. Sunt însă şi tipuri de gratare care nu pun sănătatea în pericol, precum cele care prepară carnea termic, rotisorul sau gratarele cu rezistenţă electrică.

Gătire în folie de aluminiu – Deşi este uşor de folosit şi eficientă, împachetearea mâncărurilor şi prepararea lor în folie de aluminiu nu este întotdeauna cea mai bună soluţie. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi, fără să existe pericole pentru sănătate. Când aluminiul este ţinut la rece şi nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie către mâncare este minim. În schimb, ingredientele gătite în folie de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade Celsius duce la un transfer foarte mare de aluminiu către mâncare. O variantă recomandată este să foloseşti hârtie de copt sub folia de aluminiu.

Ulei folosit necorespunzător – Fii atentă când cumperi uleiuri pentru gătit. Multe sortimente se distrug prin prăjire şi dezvoltă compuşi periculoşi. Punctul de fumigaţie este temperatura la care un ulei se descompune şi produce fum. În acel moment emană produşi toxici şi chiar cancerigeni. Uleiurile cele mai sigure pentru prăjit sunt cele care se descompun la temperaturi mai mari de 180 – 200 de grade Celsius. Este temperatura la care se ajunge prin prăjire sau prin preparare la cuptor. Nu folosi la prăjire uleiuri presate la rece, indiferent de sursă. Uleiul de floarea soarelui este sensibil la temperatura de peste 180 de grade. Uleiul de măsline rafinat, care poate fi folosit la mâncarea gătită, are punctul de ardere între 185 si 210 grade Celsius. Uleiul de cocos se descompune la peste 200 de grade Celsius, iar uleiul de palmier la 230 de grade Celsius.

Credit foto: Flickr.com