Mulți oameni sunt nelămuriți în privința modalităților optime de asimilare a calciului în organism. Există chiar credința conform căreia o variantă o reprezintă consumul ridicat de lapte, băut dacă se poate zilnic. Acest lucru nu este însă adevărat. Între alimentele cele mai bogate în calciu, din care acest mineral poate fi și asimilat, sunt: somonul, sardinele, spanacul și alte legume cu frunze verzi, varza, varza creață, morcovii, broccoli, legumele cu păstăi, napii, boabele de soia, tofu, dar și semințele, nucile sau migdalele. ”Acestea sunt surse de calciu cu adevarat bune”, confirmă și dr. Gabriela Man, specialist în siguranţa alimentului şi sănătatea populaţiei.

Calciul poate favoriza slăbirea

Menținerea unui nivel bun de calciu în organism este benefic pentru sănătate și te ajută să pierzi din surplusul de kilograme, conform rezultatului unui studiu realizat în Statele Unite. ”Dacă mânânci trei porții de alimente cu calciu, în fiecare zi, previi instalarea osteoporozei și slăbești mai ușor”, spune doctorul dietetician Kathleen Zelman, site-ului WebMD. De asemenea, „se pare că există o strânsă legătură între proteine și calciu, pentru ca mineralul să fie mai bine asimilat de organism”, a mai adăugat dr. Zelman.

Și medicul Gabriela Man este de acord cu teoria.”Acest mineral ne poate ajuta să slăbim, iar mecanismul este simplu. Calciul intervine în procesele enzimatice de la nivel celular, ajută la arderea caloriilor și obținerea de energie. Cu alte cuvinte, ardem calorii mai multe și nu depunem grăsime. Doar că, atenție la sursele de calciu utilizate, cele așa zis alternative sunt mult mai utile decât lactatele!”.

Mâncăruri bogate în calciu

  • Sardinele proaspete la grătar au un conținut ridicat de calciu. Adăugă și usturoi, care este de asemenea bogat în calciu, și vei obține un deliciu sănătos.
  • Salata de rucola este un super-preparat, cu vitamine și calciu. Adaugă parmezan mărunțit, migdale și vei obține o mâncare gustoasă și bogată în acest mineral.
  • Ca aperitiv sau ca masă principală, poți servi o pizza cu blat subțire peste care pui somon, rucola și brânză. Calciul este asigurat!
  • Sarmale cu orez în foi de viță, la care adaugi ierburi aromatice, condimente și, dacă dorești, carne de vită pot fi o altă sursă bună de calciu.
  • Poți încerca și o specialitate grecească, preparată din frunzele de măslin combinate cu iaurt grecesc.
  • Crochetele de somon cu sos de mărar, preparat cu iaurt grecesc cu un conținut mai mic de grăsime, reprezintă o bună modalitate de a beneficia de calciu în mâncare.
  • Frunze de andive umplute cu brânză, smântână cu un conținut scăzut de grăsime și somon afumat.
  • Broccoli, această legumă verde și bogată în calciu, se combină ușor cu diverse tipuri de carne, iar daca este gătit rapid la abur se păstrează și vitaminele.
  • Pastele cu brânză ricotta, cu sos preparat din roșii proaspete și usturoi pot fi un preparat, bogat în calciu, excelent pentru cină.

Contraindicat femeilor la menopauză

Femeilor aflate la menopauză le este chiar nerecomandat să consume lactate ca și surse de calciu, aceste lactate accentuând procesul de rarefiere a densității osoase (care duce la osteoporoză). ”Au loc două mecanisme: pe de-o parte scade nivelul de magneziul din organism și pe de alta, prin acidifierea mediului intern se pierde calciul din oase, deoarece pentru a redeveni bazic, corpul apelează la calciul depozitat în oase și în coloana vertebrală”. mai explică dr. Man.

Surse prioritare de calciu

”Sunt mulți specialiști internaționali care combat ideea conform căreia lactatele sunt cea mai importantă sursă de calciu. Sursele prezentate ca și alternative eu le consider prioritare, iar explicația este simplă: orice vitamină și mineral are nevoie de cel puțin un coechipier pentru a-și realiza efectele în organism. În cazul calciului, coechipierul acestuia este magneziul, iar raportul calciu – magneziu trebuie să fie de 2:1, adică de maximum două ori mai mult calciu decât magneziu. În lapte acest raport este de 10:1, în brânză de 28:1. Cu alte cuvinte, orientarea spre lactate ca și surse de calciu accentuează deficitul de magneziu, iar calciul este inutilizabil!

(dr. Gabriela Man, specialist siguranţa alimentului şi sănătatea populaţiei, [email protected], www.slabestimancand.ro).

nutritionist Gabriela_Man

dr. Gabriela Man

Credit foto: 123rf.com