O vorbă din popor spune că cine va mânca zilnic un măr va ține doctorul departe. Conținutul lor de zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale, vitaminele B1, PP, A și C confirmă această zicală. Merele sunt diuretice, antiseptice, tonice musculare, antireumatismale și depurative sanguine, iar prin conținutul echilibrat de fibre solubile și insolubile, au rol de reglator al tranzitului intestinal. În procesul digestiv, pectina, o fibră solubilă, se transformă într-o pastă consistentă care împiedică asimilarea colesterolului și lipidelor din alimentele ajunse în intestin. În plus, fibrele din mere întrețin flora bacteriană din intestin, protejează celulele colonului și ameliorează funcționarea tubului digestiv. Pentru a combate constipația, merele trebuie mâncate cu tot cu cooajă, care este o sursă importantă de celuloză.
Merele sunt indicate, de asemenea, în tratarea asteniei fizice și intelectuale, a obezității, în tratarea insomniilor și a durerilor de cap.

Bune și în caz de efort

Merele sunt ideale pentru efortul fizic și intelectual. Energia furnizată organismului de fructoza și glucoza din mere nu este mare (80 kcal/150 g), dar se asimilează lent. Studiile arată că mestecarea alimentelor reduce riscul creșterii în greutate. Tari și ușor crocante, merele trebuie mestecate bine înainte de a fi înghițite.

Merele au calitățile apreciate încă din Antichitate

În jurul anului 300 î.Hr., Theophraste distingea în cartea sa ”Istoria plantelor” șase varietăți de mere, pe care Homer le evoca în ”Odiseea” sub denumirea de ”beaux fruits” (fructe frumoase). Așadar, merele aveau încă din Antichitate calitățile apreciate, grecii și egiptenii fiind primii care s-au bucurat de binefacerile acestor fructe. La ora actuală, în lumea există câteva mii de soiuri de mere, dintre care doar 15 sunt cultivate pe teritoriul României.

Credit foto: Flickr