Zilele de sărbătoare nu ar trebui să fie motive pentru excese alimentare. Ne putem bucura și petrece alături de familie și prieteni și fără a consuma cantități exagerate de mâncare și de băuturi alcoolice.

Iată care ar fi măsura corectă pentru consumul bănătăților de pe masa de sărbătoare, încât să se încadreze pe linia unei alimentații echilibrate:

 • Ouăle conţin proteine, sunt printre cele mai sațioase alimente, iar ouăle de găină, folosite cel mai des pentru înroșire, conțin cca. 80 de calorii per bucată. Se mai mănâncă şi ouă de prepeliţă, de raţă, de gâscă, de struţ, de curcă sau de bibilică. Nu există o regulă în privința numărului recomandat pe zi, ci ține și de toleranța organismului. Însă, de preferat 1-2 ouă (în timpul zilei, nu și seara, deoarece se digeră greu) și până la 3-4 albușuri.
 • Friptura de miel contează cum este gătită. Dacă este prăjită, mănâncă între 100g și 150g, însă dacă este pregătită la grătar poate fi consumată și peste această cantitate.
 • Friptura de pasăre, într-o cantitate de maximum 200g – 250g.
 • Friptura din carne roșie să nu depășească 200 g, de maximum trei oră pe săptămână.
 • Drobul de miel se digeră greu, așa că ar trebui să nu se depășească cantitatea de 100g pe zi.
 • Drobul de pasăre poate fi mâncat în limita a 150g – 200g.
 • Ciorba de miel, o porție care conține 100g de carne.
 • Piftia este recomandată într-o cantitate de până în 150g.
 • Cozonacul poate fi mâncat în limita a două felii, care să însumeze 75g – 100g.
 • Pasca are și ea multe calorii, deci nu depăși 100g pe zi.
 • Vin sau șampanie, seci sau demiseci, roșii, rose sau albe, la un consum de 300ml – 400 ml zilnic, sunt bine tolerate în aceste zile. De evitat alcoolul rafinat sau berea, sau consumate foarte puțin.

Adaugă verdețuri preparatelor tradiționale

La mesele principale este indicat să fie adăugate multe verdețuri și legume proaspete, de sezon, pentru acestea vor aduce un aport energetic redus și multe vitamine, minerale, fibre, apă și fito-nutrienți. Iar fito-nutrienții, trebuie precizat, sunt substanțe benefice care neutralizează ceea ce este toxic în organism. Ne protejează de boli, inclusiv de unele forme de cancer, și întârzie îmbătrânirea. Așa că mai ales acum primăvara mănâncă ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar, leuștean, spanac, urzici, ștevie, lobodă sau leurdă Frunzele înseamnă sănătate și vitalitate.

Sfaturi utile pentru o bună alimentație

”Încercați să inlocuiți în cât mai multe preparate ingredientele „problemă” cu echivalente sănătoase : cartofi violet în loc de cartofi clasici la salata de boeuf, piure; orezul obișnuit cu orez basmati la sarmale sau alte preparate care necesită orez. De asemenea, înlocuiți în preparatele dulci zahărul cu eritritol, tagatoza, fructoză, extract stevia. Înlocuiți făina albă cu făina specială „Dr Man” sau cu făina maciniș total. Preparatele vor fi mai sănătoase, mai sațioase și astfel evitați indigestiile cauzate de asocierea grăsimilor cu zahărul și amidonul rafinat.”, recomandă dr. Gabriela Man.

SFATUL SPECIALISTULUI

Remedii natuale în caz de exces alimentar

Ideal ar fi să nu vă aruncați pe toate preparatele la o singură masă, să mâncați câte puțin din mai multe. Dacă totuși ați făcut exces și simțiți că nu vă este bine, alegeți ca masa următoare să fie mai ușoara, mai frugală, bogată în legume (mai ales verdeturi). După masă, preparați-vă o infuzie dintr-o bucățică de rădăcină de ghimbir (antivomitiv natural și un stimulator excelent pentru digestie). Folosiți suplimente cu efect de stimulare a secreției biliare și asocierii de enzime înainte de masă pentru a ajuta digestia, mai ales la mesele cu carne și ouă. Puteți să consumați cu 15 minute înainte de masă 1-2 fructe care va pot furniza enzime naturale (ex: 1/2 papaya cu 1 kiwi). (Dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, www.slabestimancand.ro)

Credit foto: Articolul a fost publicat în Libertatea pentru femei în numărul de Paști din 17 aprilie.