Mărul românesc are un conținut bogat în acizi organici, substanțe pectice, polivitamine și săruri minerale. Poate fi consumat ca atare, dar și într-o mulțime de rețete gustoase și răcoroase, numai bune pentru anotimpul cald.

Reglează glicemia și te ajută să slăbești

Mărul conține quercitină, o substanță care previne fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge, fiind de un real ajutor în reglarea glicemiei. Același antioxidant contribuie și la fortificarea sistemului imunitar în momentele de stres. Conform specialiștilor în nutriție, merele sunt un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele, datorită proprietăților sale detoxifiante, a aportului scăzut de calorii și a conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale.

Încearcă mărul Clar Alb! Pomul este viguros, cu trunchi drept și coroană invers-piramidală. Fructul este mijlociu ca mărime, iar culoarea pieliței este verde deschis. La supracoacere devine mălăiață, în timp ce, în verile reci, pulpa devine transparentă. Fructul ajunge la maturitate în a doua decadă a lunii iulie.

Reduce colesterolul și previne bolile inimii

Fibrele solubile pe care le conțin merele reduc nivelul de grăsime din intestine, contribuind astfel la menținerea în valori normale a colesterolului. Polifenolul prezent în coaja merelor împiedică depunerea de colesterol pe pereții arterelor și reduce fluxul sanguin către inimă. Quercitina are proprietăți antiinflamatoare, împiedică formarea cheagurilor de sânge și scade tensiunea arterială, protejând inima de apariția bolilor cardiovasculare.

Dinți albi și oase sănătoase

Atunci când mesteci un măr, producția de salivă este stimulată, prevenind apariția cariilor datorită unor compuși care diminuează nivelul de bacterii din gură. Studii medicale au demonstrat că florizina, un flavonoid care se găsește doar în măr, poate crește densitatea osoasă, prevenind astfel instalarea osteoporozei. Și borul, o altă substanță benefică conținută de măr, are capacitatea de a întări oasele.

Astrahanul Roșu este ideal pentru cidrul de mere

Încearcă Astrahanul Roșu, un soi de măr de vară de vigoare mijlocie, rezistent la ger și secetă. Fructele sunt mijlocii, sferice și au pielița subțire, de un roșu-intens spre zmeuriu, cu o brumă albastră violacee. Gustul dulce-acidulat și aroma intensă a fructelor le fac perfecte pentru cidrul de mere.

Cum prepari cidrul

Vei avea nevoie de 5 kg de mere bine coapte, 500-600 g de zahăr și câteva lingurițe de sare de lămâie. Curăță merele de cotor și coajă, taie-le în bucățele mici, clătește-le în apă rece cu puțină sare de lămâie și dă-le prin blender. Îți trebuie și o damigeană în care să torni sucul de mere amestecat cu zahărul. Atunci când încetează fermentarea, lichidul se mută într-un recipient în care va mai sta 3-4 săptămâni, până se limpezește. La final, nu mai trebuie decât să tragi cidrul în sticle și să te bucuri de aroma sa inconfundabilă!

Credit foto: