„Frumosul de Voinesti” este un soi românesc realizat în urmă cu peste 50 de ani la Stațiunea Pomicolă Voinești, din județul Dâmbovița. Gustul fructului românesc este de un dulce aromat, ușor acidulat. Culoarea acestuia este în preponderență galbenă, cu dungi roșii. Este un soi care are perioada de recoltare în fiecare toamnă, după 20 septembrie. De la recoltare, acesta poate fi depozitat spre consum până la 30 de zile.

Deliciu în tarte și prăjituri

Frumosul de Voinești și Deliciosul de Voinești sunt soiuri excelente pentru prepararea diverselor tipuri de tarte sau de prăjituri și sunt, totodată, primele fructe cu care se poate începe diversificarea la bebeluși. Conform cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, merele românești sunt mai gustoase decât cele din țări precum Turcia, Italia sau Polonia.

Cercetătorii au arătat că merele românești sunt mai dulci decât cele din Italia și Turcia. De asemenea, cantitatea de minerale și de substanțe nutritive în cazul produselor românești este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât în cazul merelor poloneze.

Cum trebuie alese merele în prepararea rețetelor

Merele pot sta la baza unor preparate, precum sosuri, cidru sau suc, și pot fi folosite în diverse rețete de prăjituri sau feluri principale. Caracteristicile merelor diferă de la un soi la altul, de aceea unele soiuri sunt mai potrivite pentru anumite preparate decât altele.

  • Merele cu gustul dulce, proaspăt. sunt potrivite pentru a prepara non-termic rețete simple, precum sosul de mere.
  • Merele tari, cu un gust aromat, puternic, sunt folosite de regulă în salate.
  • Merele ușor moi și zemoase pot fi gătite termic.

Un plus pentru sănătate

Merele sunt bogate in vitamine, fibre si antioxidanti si nu contin grasimi, colesterol sau sodiu. Consumul de mere poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii, iar, conform celor mai recente studii, acestea reduc riscul de diabet, atac cerebral, cancer si protejeaza creierul de boala Alzheimer.

Sfaturi utile

  • Alege doar merele tari, și nu pe cele moi, nici pe cele care au o culoare pală, crestături, urme vizibile de lovituri sau pe cele deteriorate.
  • Pune merele într-un bol, acoperă-l cu o cârpă umedă și depozitează-l departe de lumina soarelui, într-un spațiu răcoros, de preferat la frigider. Umezeala și temperatura scăzute păstrează merele proaspete pentru mai mult timp decât dacă sunt depozitate la temperatura camerei.
  • Spală mereu merele înainte de preparare, pentru a îndepărta pesticidele și chimicalele de pe coajă. îndepărtează semințele cu un cuțit sau cu un instrument de bucătărie special.

 

Mărul de la Voinești a fost ales ingredientul secret al lunii septembrie pe o cunoscută platformă online, care oferă sfaturi și tehnici culinare în colaborare cu bloggeri și chefi de top.

 

Credit foto: Shutterstock