Îți place mâncarea iute? Consumul acesteia este asociat cu un risc mai mic al mortalității, conform unei analize realizate prin studierea stilului de alimentație a peste 485.000 de persoane. Participanții la studiul publicat în BMJ au fost monitorizați între anii 2004 și 2008 într-o cercetare amplă realizată de oamenii de știință chinezi. Au fost luate în calcul istoricul medical în familie, vârsta, nivelul de educație, consumul de alcool, activitatea fizică și obiceiurile de consum a mâncării picante.

Au fost excluse din studiu persoanele care aveau cazuri de cancer, boli de inimă şi infarct în familie, însă trebuie menționat că în timpul investigaţiilor au murit 20.224 de participanţi.

Cercetătorii au descoperit că cei care mâncau alimente picante 1-2 ori pe săptămână au prezentat un risc cu 10% mai mic, în timp ce oamenii care aveau acest obicei de 6-7 ori pe săptămână au prezentat riscuri cu 14% mai mici. Tendințele au fost observate atât în rîndul femeilor cât și al bărbaților, cu dovezi mai clare în cazul persoanelor care nu consumau des alcool.

Capsaicina, ingredient esențial

Rata apariției de boli cardiace, respiratorii și de cancer a fost mai redusă în rândul consumatorilor de mâncare picantă. O explicație a autorilor studiului este că ardeii iuți conțin capsaicină, care are efecte antioxidante și anti-inflamatorii.
Totuşi, cercetarea a fost limitată doar la populaţia din China. Și deși au fost identificate numeroase efecte benefice asupra sănătăţii, nu poate fi garantat 100% că ardeiul iute reprezintă secretul unei vieţi lungi şi sănătoase.

„Avem nevoie de mai multe dovezi și vom verifica în continuare aceste constatari. Așteptăm să vedem date și de la alte populații”, a declarat co-autorul studiului Dr. Lu Qi, profesor asociat de nutriție la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan.”

Credit foto: Flickr.com