Peste tot în lume există preocuparea pentru o alimentație sănătoasă, numeroși fiind aceia care îmbrăţişază bucătăria chinezească şi principiile ei sănătoase. De exemplu, cultura chinezească impune concentrarea pe carbohidraţi, obţinuţi din orez, tăiţei sau mantou, şi mai puțin pe proteina animală. Dacă vrei la rândul tău să urmezi varianta de alimentație asiatică, curiozitatea te va conduce către o cultură culinară plină de ”picanterii”, atentă cu combinațiile de gust și cu ingrediente specifice.

D’ale bucătăriei chinezeşti: aripioare picante

O reţetă tradiţională este puiul picant chinezesc, care în România se poate prepara foarte uşor având ca ingrediente aripi de pui, ulei pentru prăjit, 40-60 de arahide crude și condiment lichid picant pentru marinare sau orice altceva care să înlocuiască, practic, cei 56 de ardei iuţi uscaţi, piperul Sichuan, sarea şi sosul de soia.

Metodă de preparare:
Aripioarele de pui se taie în bucăţi mici (specific bucătăriei chinezeşti, noi le-am lăsa aşa) și se pun la marinat în condimentul lichid picant, timp de 30 de minute. Între timp, se încinge uleiul iar apoi se prăjeşte puiul. Când puiul este aproape prăjit, se adaugă arahidele crude şi, după un minut, se scoate totul pe serveţele de hârtie. Pentru a reda mai bine atmosfera asiatică, serveşte puiul în coşuleţe de răchită sau de bambus.

Tipuri de cărnuri cu care nu suntem obişnuiţi

Bucătăria chinezească cuprinde o mulţime de preparate obţinute din tipuri de carne cu care noi, europenii, nu suntem obişnuiţi. Cei mai conservatori din fire nici nu şi-ar putea imagina să gătească sau să mănânce carne de câine, de şarpe, înotătoare de rechin şi altele asemenea. Bineînţeles, carnea de porc şi carnea de pui sunt şi ele două tipuri populare de carne, care fac parte din bucătăria chinezească tradiţională. Alte ingrediente care e alătură listei de ingrediente a puiului Sichuan, picant de asemenea, sunt ardeiul gras şi morcovii, ceapa şi usturoiul, zahărul şi sarea, dar şi bambusul, ardeiul iute, sosul de soia şi condimentele chinezeşti.

Carnea consumată în scop terapeutic

Orice carne de câine provine, în bucătăria chinezească, numai de la rase crescute şi sacrificate doar în acest scop. Carnea de câine se mănâncă în China iarna, având un scop mai mult medical: să ajute corpul uman să îşi păstreze mai uşor o temperatură crescută pe timp de ger.

Mâncarea este mărunțită pentru optimizarea digestiei

Deşi este o bucătărie bogată, chinezii au, în general, o siluetă de invidiat. Cum fac să se mențină? Ei bine, preparatele din farfurie sau bol sunt întotdeauna mărunțite, tăiate în bucăți mici, pentru optimizarea procesului digestiv. Un alt motiv este că în tradiţia lor milenară există o interpretare a vieţii mai puţin bazată pe poftele culinare şi mai mult bazată pe beneficiile alimentelor.

Chinezii acordă o importanţă echilibrată hranei

Psihicul chinezilor este antrenat să acorde o importanţă echilibrată mâncării, nici prea mică, dar nici prea mare. Occidentalii, lacomi după gusturi, încearcă în bucătăriile lor vestice să respecte reţetele bucătăriei chinezeşti mai curând pentru gust și diversitatea condimentelor decât pentru principiile alimentației sănătoase. Prin urmare, multe rețete chinezești au fost adaptate, căpătând caracteristici de fast food.

Credit foto: Shutterstock