Există posibilitatea de a ne realiza un scut natural împotriva cancerului dacă includem în meniul nostru zilnic alimentele potrivite, susțin autorii unei cărți. Aceste alimente anticancer au proprietăţi care ne pot ajuta să fim într-o formă extraordinară.
Alimentaţia sănătoasă este aliatul în menţinerea greutăţii, dar poate fi și în protejarea organismului împotriva cancerului. Consumul produselor naturale sau a celor cât mai puţin procesate este esențial, iar multe au proprietăți anticancer. Trebuie doar alese cu atenție.
În cartea ”Nu hrăni cancerul!”, semnată de Pavel Chirilă, împreună cu Mădălina Popescu şi Cristela Georgescu, sunt trecute, conform autorilor, cele mai importante alimente şi beneficiile lor.
Lactatele – Laptele este un aliment complet. Pentru prevenirea şi tratarea cancerului este ideal să se consume lactate fermentate, deoarece conţin floră lactobaciliană necesară revitalizării florei intestinale şi au conţinut scăzut de lipide. În zonele unde se consumă multe lactate fermentate (chefir, sana, iaurt, lapte bătut) respectiv în Asia, longevitatea oamenilor este mai ridicată decât în alte părţi ale lumii.
Peştele – Adaugă peşte în meniu pentru că e delicios, sănătos şi mult mai indicat decât carnea obişnuită. Mai multe, studii demonstrează că alimentaţia bogată în peşte scade numărul, dar şi gravitatea afecţiunilor cardiovasculare, foarte posibil datorită grăsimilor polisaturate.
Ciupercile – Au efect antitumoral, inhibă celulele canceroase şi ajută organismul să se apere de infecţii. Se consumă după un tratament termic foarte uşor (cuptor sau grătar), asezonate cu ulei presat la rece şi condimente. Este recomandat să fie mâncate de 3 ori pe săptămână.
Mierea – Conţine fructoză, minerale, histamine, enzyme şi acizi organici. Are proprietăţi antiseptice şi cicatrizante şi nu este iritantă pentru tubul digestiv. Se asimilzează uşor şi conferă multă energie organismului. Poţi înlocui zahărul cu o linguriţă de miere în ceai, cafea sau în gustările dulci preparate din fructe sau cereale. Mierea se consumă ca atare, nu tratată termic, deoarece devine toxică.
Ceaiul verde – Bea zilnic ceai verde şi te vei simţi mai în formă. Este excelent în prevenirea cancerului datorită conţinutului mare de flavone, previne infecţiile din timpul iernii, este depurativ şi digestiv. Infuzia trebuie să fie de 8-10 minute şi se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi.
Vinul roşu – Un pahar pe zi băut la o masă principală scade riscul de cancer. Resveratrolul extras în stare pură din strugurii roşii se foloseşte la fabricarea suplimentelor nutritive antitumorale.
Grâul – Este un aliment complet şi previne multiplicarea celulelor canceroase în corp.
Citricele – conţin vitamina C, polifenoli şi activatori ai sistemului de apărare al corpului.
Fructele de pădure – Au multe substanţe precum pectinele, vitamina C, fier, taninuri, benefice pentru imunitate.
Alte fructe şi legume foarte bune
Fructe: kiwi, mere, struguri, smochine, vişine, prune, curmale, măceşe, măsline, roşii.
Se recomandă fructele bio, netratate cu insecticide. Este bine să fie mâncate în stare crudă, iar când se consumă sub formă de suc este de preferat să fie obţinute prin presare. Sunt foarte indicate inclusiv fructele oleaginoase: nuci, alune, fistic, migdale.
Legume: varza şi broccoli (au efecte anti-cancer în special pentru zona sânului şi a vezicii urinare), usturoiul (are efect anticancerigen prin polifenoli şi acilină), ceapa. În sezonul rece e preferabil să se consume morcovi, ţelină, păstârnac. Sfecla şi cartofii este bine să fie coapte în cuptor, iar conopida ar trebui tratată termic în aburi.
De reţinut!
-
Evită ingredientele cu aditivi (E-uri): condimentele la plic, supele instant etc..
-
Încearcă să foloseşti cât mai puțin cuptorul cu microunde.
-
Nu este bine să pui mâncarea fierbinte în recipiente din plastic.
-
Consumul excesiv de carne roşie măreşte riscul îmbolnăvirii de cancer de colon şi prostată.
-
Ocoleşte mâncărurile foarte grase şi bogate în carbohidraţi.
Ştiai că…
…se estimează că 30 % din toate tipurile de cancer se corelează cu natura regimului alimentar?
Credit foto: 123rf.com