Citește și: Cârnații cabanos au multe calorii și până la 8 E-uri periculoase
Fasole, soia, năut, mazăre, linte
Acestea sunt primele pe listă când vine vorba de balonare . Pe cât sunt de sănătoase, pe atât de nerecomandate celor care au intoleranță la astfel de fibre. potrivit nutriționiștilor, cine introduce în dieta sa, dintr-odată, fasole, soia, năut, mazăre sau linte riscă să sufere de balonare. Introducerea lor trebuie făcută treptat și respectând strict modul de preparare. Un sfat în plus este asocierea lor cu dafin, ghimbir proaspăt și mentă, pentru a stopa fermentarea.
Varză, conopidă, broccoli, napi și ridichi
Sunt considerate de nutriționiști superalimente, dar pot cauza neplăceri. Aceste legume trebuie să fie parte a unei diete sănătoase, mai ales că au și proprietăți anti cancer. Însă, consumul lor poate duce la neplăcuta distensie abdominală. Se recomandă ca varza, conopida, broccoli, napii și ridichile să fie mâncate o dată pe săptămână, de preferat iarna. Pentru a limita efectele fermentării, trebuie evitată asocierea lor cu alimente bogate în grăsimi și în carbohidrați. De asemenea se recomandă evitarea folosirii condimentelor la preparea lor, cu excepția sării.
Prăjelile și băuturile gazoase
O porție de cartofi prăjiți care la final sunt ”spălați” cu o băutură carbogazoasă înseamnă o explozie în abdomen. Potrivit medicilor, prăjelile nu trebuie în niciun caz însoțite de băuturi gazoase. Este total greșită convingerea conform căreia după o masă copioasă o ”cola” ajută la digestie. Ba din contră! Prelungește acest proces timp de patru ore, ceea ce nu e deloc sănătos.
Merele, prunele și stafidele
Medicii ne recomandă să mâncăm zilnic cinci porții de fructe și legume pentru a avea o sănătate de fier. Însă, grijă mare la ce fructe alegeți, Merele, spre exemplu, sunt mari producătoare de gaze intestinale, la fel ca prunele și stafidele. Dacă exagerezi cu acestea din urmă, conform medicilor, e posibil să ai dureri crunte de stomac, episoade de diaree și colon iritabil.
Citește și: