O porţie de paste, proaspăt pregătită, cu suc de roşii, ciuperci tăiate fin şi busuioc din plin este, cu siguranţă, delicioasă. Dar cât de sănătoasă? Cele mai populare în rândul românilor sunt, în general, pastele cu făină albă, care mai au în compoziţie şi praf de ou sau zahăr. Acestea nu reprezintă o combinaţie tocmai bună pentru organism. Pastele recomandate sunt cele fabricate cu grâu dur întegral şi apă, care conţin vitamine, minerale şi antioxidanţi. De asemenea, cu cât au un conţinut mai ridicat de fibre, cu atât pot fi consumate cu riscuri mai mici pentru siluetă.

Cele mai bune sunt pastele integrale, cele de quinoa şi de hrişcă. Au un conţinut mare de fibre şi sunt şi foarte săţioase. Iar pentru dietele speciale, cum ar fi cea fără gluten, o soluţie bună sunt pastele de orez, de hrişcă, de porumb sau de Konjac, o plantă japoneză care se găseşte în comerţ sub numele de shirataki”, spune specialistul în lifestyle şi nutriţie, Cori Grămescu.

Dacă respecţi cantitatea, nu îngraşă

Se prepară rapid, nu costă mult şi pot fi oricând inventate noi şi noi reţete, în funcţie de preferinţele culinare pe care le avem. Dar când dorim să mâncăm paste şi ne gândim şi la riscul de depunere a kilogramelor trebuie să luăm în calcul cantitatea consumată, îmbinarea ingredientelor, dar mai ales la nivelul de efort fizic pe care îl depunem pe durata unei zile. ”Dacă nu depăşim 50-100 de grame de paste, cântărite uscat, şi avem o alimentaţie bazată pe ingrediente naturale, este destul de greu să ne îngrăşăm”, ne asigură Cori. Totuşi, este preferabil ca pastele să fie mâncate la masa de prânz, în zilele cu activitate fizică mai intensă, iar când se doreşte scăderea în kilograme, consumul să fie redus şi mai mult.

Ideal se combină cu legume şi carne slabă

Pastele nu se combină cu alimente bogate în grăsime, mai ales de origine animală. Trebuie să le asociem cu legume sau cu carne slabă şi să adăugăm după fierbere o cantitate mică de ulei extravirgin, ca să evităm denaturarea termică a grăsimilor. Şi cel mai important este să fie adaugate cât mai multe ingrediente proaspete. Legumele ar trebui gătite cât mai puţin, iar pastele să fie acompaniate cu o salată verde generoasă. Apoi, nu uitaţi de condimente! Sunt bune mai ales cele naturale şi care să aibă un conţinut scăzut de sare.

Încearcă paste de hrişcă cu legume

Când mi se face poftă gătesc o reţetă de paste din hrişcă cu legume, maximum 50 de grame de paste într-o zi, şi mai mereu le servesc la masa de prânz. Dar în general consum paste foarte rar, pentru că deşi fac sport de cel puţin trei ori pe săptămână, în restul zilei sunt destul de sedentară. Prefer să am o alimentaţie bogată în legume şi să mănânc alimente cât mai naturale şi mai puţin procesate.” (Cori Grămescu, Specialist de lifestyle şi nutriţie, www.cori.ro)

Cori Gramescu

Cori Grămescu

Credit foto: Flickr.com