Cercetătorii americani de la Universitatea Tulane adaugă dovezi referitoare la faptul că dietele cu puțini carbohidrați ajută oamenii să slăbească, fără a le fi afectată sănătatea inimii. Studiul publicat în Annals of Internal Medicine a reunit 148 de participanți obezi cărora li s-a dat aleatoriu ori o dietă scăzută în carbohidrați (cu mai puțin de 40 de grame de carbohidrați pe zi) ori o dietă scăzută în grăsimi (cu mai puțin de 30 % la sută din totalul de calorii zilnice provenind din grăsimi).

Ambele grupuri au primit sfaturi nutriționale, dar nu au avut obiective stricte în privința caloriilor sau a exercițiilor fizice.

După un an, grupul care a mâncat mai puțini carbohidrați a pierdut în medie cu 3,5 kilograme mai mult decât grupul care a avut dieta cu un conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, nivelurile sanguine, care sunt indicatori pentru eventuale riscuri în bolile de inimă, s-au îmbunătățit în grupul care a consumat puțini carbohidrați. Tot în cazul aceluiași grup colesterolul bun (HDL) a avut un nivel în limite bune.

Rezultul dovedește că este greșită percepția că dietele sărace în grăsimi sunt întotdeauna mai indicate pentru inimă, spune autorul principal Lydia Bazzano, profesor în cercetare și nutriție la Universitatea Tulane, Școala de Sănătate Publică.

Credit foto: Flickr.com