Tot mai multe persoane folosesc suplimente alimentare. Cele mai populare sunt, cum poate era de aşteptat, suplimentele pentru scăderea în greutate. Acestea sunt urmate de „tonice” generale şi de alte produse cu efect antistres. Potrivit Comisiei Europene, „suplimentele alimentare sunt produse comestibile care au scopul de a completa alimentaţia normală şi care constituie o sursă concentrată de nutrienţi sau de alte substanţe, având un efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub forma unor doze normale”. Cu alte cuvinte, suplimentele nu pot înlocui sub nicio formă mesele, dar pot completa cu succes o alimentaţie corectă, dacă sunt luate cu măsură.

Spirulina

Este un tip de algă verde-albăstruie şi e considerată o sursă de proteină completă, fiind bogată în aminoacizi (ce stau la baza proteinelor), minerale, complexul de vitamine B, beta-caroten sau vitamina E. De asemenea, datorită capacităţii de a stimula sistemul imunitar, spirulina poate avea şi efecte antivirale şi anticancerigene. Sunt însă foarte multe întrebări legate de influenţa pe care o are spirulina în cura de slăbire. Într-adevăr, fiind alcătuită în mare parte din proteine, spirulina poate reduce pofta de mâncare şi deci putem spune că ajută în dietă, însă rolul acestui supliment nu este acela de a obtine slăbirea rapidă a organismului. Persoane care au urmat tratament pe o perioadă de câteva luni cu spirulină au constatat că au o stare generală mai bună, că au pielea mai tonifiată şi o imunitate mai ridicată, dar în privinţa scăderii în greutate nu s-au semnalat rezultate marcante. Spirulina poate fi folosita ca adjuvant în dietă, dar nu ca unică metodă. Se poate administra pe timp mai lung, cu condiţia să nu se depăşească 2 g pe zi.

Magneziul

Are un rol important în producerea energiei, este benefic sănătăţii inimii şi sistemului circulator. Îmbunătăţeşte ritmul cardiac, dilatează vasele de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge şi previne atacurile de cord. Rezervele de magneziu din organism sunt epuizate mai repede atunci când suntem stresaţi, când consumăm cantităţi mari de cafea, zahăr sau alcool. Chiar şi când luăm calciu în cantităţi mari. Dacă vrei să iei un supliment alimentar bogat în magneziu, alege-l pe cel care conţine citrat de magneziu. Acesta poate fi mai uşor absorbit de organism. Însă mare atenţie! Respectă indicaţiile farmaceutice, pentru a nu te confrunta cu o supradoză magneziu. Simptomele sunt de diaree, dureri abdominal, greaţă, vărsături, în doze mari constipaţie, iar în cazurile extreme poate duce chiar la paralizie.

Cromul

Pe piaţa suplimentelor nutritive, cromul este foarte bine vândut pentru că este prezentat ca un produs ce „arde grăsimea” şi „dezvoltă masa musculară”. Cu toate acestea, cromul este supraevaluat, ţinând cont de numeroase studii, care au arătat că în cazul persoanelor care nu suferă de diabet, suplimentarea cu crom nu exercită niciun efect asupra concentratiei de glucoză sau insulină. Aşadar, suplimentarea cu crom nu scade stratul adipos, nu influenţează creşterea masei musculare şi nici nu măreşte forţa. Recomandarea utilizarii cromului se face în cazul persoanelor cu deficienţe, la indicaţia medicului, şi în cazul sportivilor cu diete sărace în crom. Antrenamentele obositoare, însoţite de un aport crescut de carbohidraţi, induc pierderea cromului prin urină. Cromul luat în exces poate fi periculos deoarece intră în competiţie cu fierul şi se poate ajunge la deficit de fier şi anemie. Prea mult crom poate afecta rinichii, ficatul şi duce la un ritm cardiac neregulat.

Zincul

Controlează şi reglează procesele metabolice, activitatea enzimelor şi ajută la dezvoltarea celulelor. Zincul se găseşte în cantităţi foarte mici în organism şi, din această cauză, este necesară o permanentă suplimentare a alimentaţiei cu preparate ce conţin zinc. Un aport insuficient, chiar pentru perioade scurte, de o saptămână, reduce ritmul de dezvotare a musculaturii şi scade rezistenţa sistemului imunitar. Dacă doreşti consumul unui supliment alimentar cu conţinut de zinc, trebuie să ştii că acţionează cel mai eficient în asociere cu vitamina A, calciu şi fosfor. Ca supliment alimentar, se recomandă un consum zilnic de 15 mg, cantităţi puţin mai mari fiind valabile pentri diabetici. Conform datelor trecute în literature de specialitate nivelul maxim fără efecte toxice esre de 150 mg. Însă pentru cantităţi precise şi sigure pentru organismul tău, mergi la un control la un medic specialist.

ATENŢIE!

  • Cu excepţia vitaminelor şi a mineralelor, nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale suplimentelor alimentare.
  • Etichetele de pe cutia acestora trebuie să fie precise şi să conţină toate informaţiile necesare pentru o administrare corectă.
  • Din cauza potenţialului de reacţii adverse sau de interacţiune cu diverse medicamente, suplimentele alimentare trebuie luate numai sub supravegherea unui medic specialist.

Credit foto: Flickr.com