Cum alegi lactatele în post, cu ce poți înlocui laptele de vacă, untul, iaurtul sau brânza, nu este deloc o decizie ușoară. Chiar dacă Postul Mare mai are dezlegări la pește sau la brânză, laptele și untul sunt complet interzise. Iar Postul este lung și nu este ușor pentru nimeni să păstreze cu sfințenie toate interdicțiile.
Dar există variante gustoase și sănătoase să înlocuiești lactatele în post. Iar cine este obișnuit să țină postul până la Paște, știe deja ce beneficii au acestea pentru organism.
Laptele de vacă, înlocuit cu lapte de migdale
Laptele de migdale este un lapte vegetal la fel de hrănitor precum laptele de vacă, dar cu mai puține grăsimi și calciu. Este o sursă bună de potasiu și magneziu, este o sursă bună de fibre și are foarte puține calorii.
În schimb, are multe avantaje pentru persoanele care țin diete, pentru pacienții cu afecțiuni cardiace sau pentru persoanele care au diferite alergii și intorelanță la lactoză.
Laptele din migdale are un gust dulceag, plăcut, catifelat și trebuie consumat rece. Nu este recomandat să îl fierbi pentru consum, dar poate fi încălzit pentru a prepara budinci și creme delicioase pentru prăjituri. Poate fi adăugat în cafea și ceai, în shake-uri și înghețate.
Brânza poate fi înlocuită cu tofu
Tofu este un fel de ”brânză din soia”, făcută din lapte de soia coagulat cu nigari, extras din sarea de mare, sau cu precipitat de calciu. Tofu conține procente importante de calciu, mangan, seleniu și fosfor, are puține calorii, dar suficiente proteine pentru a fi considerat un aliment sățios.
Tofu poate fi folosită în salate cu legume, în paste sau în pateuri din aluat cu margarină. Dacă vrei să înlocuiești lactatele în post cu produse din soia, cu tofu și cu lapte de soia, le poți consuma moderat și te vei bucura de beneficiile lor nutriționale.
Caută produse din soia de calitate, organice, fără aditivi, coloranți sau E-uri controversate. Multe produse din soia, chiar dacă sunt sănătoase, conțin ingrediente controversate.
Lactatele în post. Untul poate fi înlocuit cu avocado
Dacă îți este poftă de unt, pregătește pastă de avocado. Cumpără avocado bine copt, gata de preparare, zdrobește-l cu furculița și adaugă puțină sare și ulei de măsline. Avocado mai poate fi combinat cu roșii, usturoi, pătrunjel și ardei gras. Este o gustare excelentă care aduce aminte de gustul catifelat al untului.
Cea mai mare calitate a fructelor de avocado este procentul ridicat de grăsimi monosaturate, deosebit de hrănitoare și benefice pentru inimă. Pe lângă grăsimile monosaturate, avocado este bogat în vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteină și antioxidanți.
Acest fruct este, poate, singurul fruct din lume deosebit de bogat în grăsimi monosaturate benefice pentru organism și în acid oleic. Avocado nu este nici dulce, nici sărat, nici amar. El are un gust ușor iute de unt și nucă, dar tocmai acest gust neutru îl face să fie ușor de combinat cu tot felul de condimente și merită consumat pentru concentrația mare de grăsimi bune, de acizi benefici și săruri minerale.
Vezi şi care este diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat, precum şi diferenţa dintre iaurt, chefir şi sana!