Stresul a fost numit de către medici boala secolului XXI, multe studii demonstrând că acest factor reprezintă o cauză serioasă care poate duce la obezitate și poate fi o cauză principală de declanşare a ulcerului gastroduodenal sau alte boli grave precum cele cardiace sau hipertensiunea arterială.

În acelaşi timp, stresul poate duce la oboseală şi la depresie. Şi când se întâmplă asta, obiceiurile de a mânca sănătos sunt în general uitate. Devine mai uşor să mănânci orice ai la îndemână, cum sunt alimentele îndelung procesate, pline de grăsimi, sare şi zahăr.

Alimentele bogate în calorii stimulează eliberarea unor substanţe chimice la nivelul creierului care ne fac să ne simţim bine şi prin urmare ne determină să vrem să continuăm să mâncăm. Este însă un cerc vicios: mâncarea exagerată duce la creşterea în greutate, ceea ce accentuează stresul psihologic ducând la luarea în greutate la nivelul taliei care creşte riscul de îmbolnăvire”, spune dr. Luigi Gratton, Herbalife Ltd, şi membru la Centrul de Nutriţie al Universităţii UCLA Los Angeles, în cadrul programului de factori de risc ai obezităţii.

Dr. Gratton explică principiile de bază referitoare la stilul de mâncare şi capacitatea de combaterea a stresului:

Alege un meniu echilibrat – Include în fiecare masă proteine uşoare precum carne de pasăre, lactate cu procent scăzut de grăsimi, albuş de ou, peşte, produse din soia. Proteinele sting foamea şi te ajută să te menţii alert din punct de vedere mental. Adaugă fructe proaspete, legume şi cereale. Shake-urile cu proteine sunt o alternativă facilă de a avea o alimentaţie sănătoasă fără a fi stresat de calorii nedorite.

Ia mese regulate – Şi fără a sări peste o masă. Când eşti stresat este uşor să amâni ora mesei sau să sari total peste o masă, dar nivelul de energie este astfel afectat. Dacă stresul duce la pierderea apetitului, încearcă să mănânci cantităţi mici de mâncare, mai des, pe toată durata zilei.

Dacă mănânci la nervi, nu vei fi mai puțin stresat – O scurtă plimbare sau o cană cu ceai de plante ar putea avea însă efect. Dacă simţi nevoia să mănânci, alimentele crocante ajută la eliberarea de stres punând la muncă muşchii maxilarului. Încearcă un pumn de migdale, alune crude sau morcovi.

Masa poate fi un plăcut ritual – Mergi la masă în afara biroului sau departe de alte surse de stres. Nu mânca la birou şi nu plăti facturi la ora mesei. Păstrează câteva minute şi pentru a te relaxa. Vei mânca mai puţin şi te vei încărca cu energie.

Credit foto: 123rf.com