Dezechilibre metabolice, dereglaje ale sistemului imunitar, afecțiuni ale organelor sau chiar apariția unor boli cronice grave sunt printre riscurile la care sunt supuși cei care suferă de intoleranță la lactoză sau de alergie la lapte. De aceea, este importantă depistarea la timp a afecțiunii și impunerea unor măsuri potrivite de tratare.

Deși este cunoscut faptul că peste 70% din populația adultă a lumii suferă de intoleranță la lactoză, iar 1 din 10 copii dezvoltă alergie la laptele de vacă, la o foarte mică parte dintre aceștia se iau măsurile necesare pentru a-și ține sub control afecțiunea sau o depistează la timp. Iar în România rata de diagnosticare este și mai mică decât în străinătate”, spune biologul Mariei Martac.

Diferența între intoleranța la lactoză și alergia la laptele de vacă

Sunt două situații distincte: alergia la proteina (cazeina) din laptele de vacă, întâlnită cel mai frecvent la sugari, și intoleranța la lactoză (glucoza şi galactoza, sau zahărul din lapte) care presupune un deficit de lactază ce împiedică organismul uman să digere diferite cantități de lactoză. ”Manifestările clinice ale celor două situații sunt adesea foarte asemănătoare și ușor de confundat, dar în cazul unui sugar diagnosticul trebuie să fie precis și stabilit foarte rapid pentru a nu afecta starea generală a acestuia și, implicit, pentru a preveni apariția malnutriției sau a deshidratării”, declară Maria Martac.

Simptomele celor două afecțiuni

Dacă în cazul intoleranțelor alimentare cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, flatulenţa, balonarea, disfuncțiile digestive, regurgitarea şi greaţa, alergiile pot avea manifestări mai complexe, de cele mai multe ori acestea fiind asociate și cu scăderea în greutate, dermatite endemice și manifestări astmatice.

Alergiile alimentare pot apărea la orice vârstă. Deși ele nu sunt contagioase, este bine de știut că pot fi ereditare. Astfel, dacă un caz este depistat în familie, este indicată și examinarea rudelor apropiate. Nu sunt cunoscute metodele de vindecare totală a alergiilor sau a intoleranțelor, însă ameliorarea simptomelor și dobândirea unei stări mai bune pot fi controlate prin diete recomandate de medic.

Reține!

  • În cazul alergiei la proteina din lapte, trebuie scos din alimentație laptele de vacă.
  • Persoanele care sunt diagnosticate cu intoleranță la lactoză trebuie să renunțe la orice produs pe bază de lapte, lactoza regăsindu-se în laptele tututor mamiferelor (vacă, oaie, capră, bivoliță etc.) și, de asemenea, în compoziția mai multor alimente precum smântână, iaurt, unii biscuiți, ciocolată sau produse pe bază de cereale, pentru micul dejun.
Credit foto: Salt PR

Biolog Maria Martac

 

Credit foto: Flickr.com, Salt PR.