Reacţia organismului care se produce în timpul consumului anumitor alimente poartă fi cauzată de intoleranţa alimentară. În această categorie sunt incluse unele alergii alimentare sau intoleranţe la diverse produse, cauzate de tulburări metabolice sau ca urmare a unor afecţiuni ale aparatului digestiv.

Des întâlnită este intoleranţa la gluten, un constituent al grâului, secarei, orezului şi orzului, aşadar o substanţă care se găseşte în cereale şi în produsele de panificaţie. Frecventă este şi intoleranţa la lactoză, o consecinţă a unui deficit ce are legătură cu o enzime specifică mucoasei intesinale. ”Laptele este cel care pune probleme celor cu intoleranță la lactoză, pentru că este singurul reprezentant al grupei de alimente lactate ce conține acest carbohidrat”, spune dr. Şerban Damian. ”Produsele fermentate, așa cum sunt iaurturile sau brânzeturile, nu mai conțin lactoză, deci nu mai pun probleme, și pot astfel să fie introduse în alimentație. De asemenea, de soia sau migdale poate fi o soluție de înlocuire a laptelui clasic. În cazul glutenului trebuie să fie eliminate complet din alimentație cerealele care îl conţin şi să fie acordată atenție la multe alte produse care ar putea conține urme de gluten. În mod normal, producătorii sunt obligaţi să menționeze pe etichetă acest lucru. Se pot consuma alte cereale, cum ar fi orezul sau porumbul, ori pseudocereale ca hrişcă, mei, quinoa, amaranth”, adaugă specialistul.

Principalele simptome: dureri abdominale după consumul unor alimente; sindrom de colon iritabil; constipaţie cronică sau diaree frecventă; rinită frecventă; infecţii în zona ORL; dureri de cap frecvente; colită; oboseală cronică; afecţiuni ale pielii – acnee sau eczeme; depresie, nervozitate, anxietate; creştere în greutate etc..

Diagnosticul se stabilește doar prin testare

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

”Intoleranţele alimentare trebuie diagnosticate cu ajutorul medicului nutriționist și prin teste de laborator. Odată aflate alimentele care pun probleme, acestea trebuie excluse sau limitate în alimentație și găsite alimente alternative care să acopere necesitățile respective. Pe lângă lactoză şi gluten, o altă intoleranţî frecventă este cea la histamină, caz în care trebuie eliminate alimentele bogate în acest element: băuturile alcoolice, preparatele alimentare maturate (ex: brânzeturi), preparatele din pește, fructe și legume cu semințe, citrice, ciocolată, cacao, cafea, nuci, ceai negru, ceai verde.” (Dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).

Credit foto: Flickr.com