Dieta Buddha este o variantă străveche de a scăpa de kilogramele în plus, într-un mod conștient și eficient. Ai nevoie de un ceas, un cântar, un centimetru și o minte deschisă care să accepte stomacul gol noaptea, timp de câteva săptămâni.

Cheia dietei Buddha este timpul limitat când îți este permis să mănânci. Mai exact, în loc să îți faci griji cu privire la ce ai voie să mănânci și în ce cantitate, îți axezi atenția pe intervalul când este permis să mănânci. Și treptat scazi acest interval în care consumi mesele în fiecare zi.
Începi prin a-ți aloca 13 ore e zi, timp în care să îți împarți mesele. Pentru o perioadă de două săptămâni. Apoi reduci intervalul la 12 ore pe zi, apoi la 11 ore, 10 ore, până ajungi la nouă ore pe zi, timp în care să servești mesele principale. Acest lucru ar putea însemna să servești micul dejun la ora 9 dimineața și cina la ora 6 seara. După care să urmeze o pauză până a doua zi, la prima masă.

Cercetătorii o consideră o dietă eficientă

”Studiile realizate de oamenii de știință, atât pe șoareci, cât și cu ajutorul oamenilor, au concluzionat că diferitele diete restricționate din punct de vedere al timpului sunt metode sigure și eficiente de a scade în greutate”, notează publicația de sănătate Health, care adaugă și o explicație. ”Metabolismul are nevoie și de câte o pauză de alimente, pentru a funcționa mai bine. Iar stilul modern de nutriție promovează mesele mici și dese.”

5 trucuri care fac dieta mai ușoară

Dieta completă este detaliată într-o carte scrisă de Dan Zigmond, un preot și cercetător, care consideră că sunt trucuri ce pot ajuta seminficativ în urmarea acestei metode de slăbire:

  • Măsoară-te și cântărește-te în fiecare zi. Conștientizarea greutății este o metodă de dori să preiei controlul asupra dietei pe care o ai și a stării tale de sănătate.
  • Mănâncă ce îți dorești, dar alimente care te hrănesc. Chiar dacă dieta îți permite să mănânci ce ai poftă, acest lucru nu se referă la ”junk food”, ci la proteine de calitate, fibre și grăsimi sănătoase.
  • Mișcarea înseamnă sănătate. Deși dieta Budha nu impune realizarea unor antrenamente fizice, Zigmond recomandă exercițiile dimineața. Se pare că exercițiile făcute pe stomacul gol ard cu 20% mai multe grăsimi comparativ cu același set de exerciții făcut după o masă.
  • Acordă atenție nutriției. Este foarte posibil să realizezi cât mâncai de obicei, fără să îți fie cu adevărat foame.
  • Farfuria nu trebuie ”lustruită”. Mestecă bine, nu te grăbi, iar când simți că te-ai săturat lasă restul în farfurie.

 

SFATUL SPECIALISTULUI

Postul intermitent are beneficii dovedite pentru sănătate și greutate

”Această abordare este denumită ştiinţific intermittent fasting sau post intermitent, şi presupune condensarea aportului caloric în câteva ore din zi, de obicei 8. În mod obişnuit noi avem 8 ore de post/abstinenţă în cele 24 de ore ale unei zile, care se suprapun cu perioada de somn, iar această abordare extinde perioada de post la 16 ore. Multe studii au dovedit unele beneficii pentru sănătate şi chiar pentru reducerea greutăţii, însă nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord cu faptul că ar fi mai benefică decât abordarea clasică, adică un regim alimentar echilibrat, care se întinde pe durata întregii zile.” (Dr. Șerban Damian, Centrul de Nutriție Superfit)

dr. Șerban Damian

Credit foto: Shutterstock