Dietele rapide implică cel mai adesea folosirea unor ceaiuri diuretice pentru obţinerea unor efecte asupra greutăţii corporale în numai câteva zile. Postul negru este şi el o metodă de a te subţia, iar dietele strict restrictive, cu un consum de 600-800kcal/zi, reprezintă o altă variantă de a pierde kilograme. Indiferent ce ai alege, dr. Ciprian Constantin, specialist în Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice avertizează că ”nu este sănatos să urmăm diete rapide, mai ales când ne sunt promise efecte greu de crezut chiar şi de către cel/cea care apelează la astfel de soluţii”.

Consecinţele pe care aceste metode de scădere a numărului de kilograme le au asupra organismului sunt: deshidratarea, pierderea în cantitate mare a unor vitamine şi minerale sau afectarea mucoasei intestinale în cazul unor purgative iritative. ”Folosirea diureticelor poate duce până la afectarea metabolismului hidroelectrolitic cu modificarea balanţei ionilor (hipernatremie, hiperpotasemie, etc.)”, a adăugat medicul.

Se pierde apă, nu grăsime

Dacă ne referim la folosirea unor mijloace adjuvante, ca ceaiurile diuretice, odată cu încetarea “dietei” se rehidratează organismul. Se pierd în fapt câteva kilograme de lichide, care imediat după depăşirea evenimentului pentru care s-a făcut efortul, se acumuleză din nou ajungându-se la greutatea iniţială.

Metoda minune nu există!

Dacă este vorba despre o dietă restrictivă, încetarea acesteia înseamnă reluarea unui festin mult aşteptat. ”Trebuie înţeles că intervenţia înseamnă mai mult decât o dietă, înseamnă schimbarea stilului de viaţă. Aceasta este ideea pe care încerc să o implementez pacienţilor mei. Nu există sau . Există terapia medicală nutriţională adaptată, iar rata cea mai mare de succes pare să o aibă intervenţia în echipă: medic nutriţionist, dietetician, psiholog”, subliniază Dr. Constantin.

Adolescentele sunt primele victime

Statistic vorbind, cele mai predispuse persoane sunt adolescentele şi tinerele. Acestea apelează atât la diuretice, la purgative, cât şi la postul negru, încercând ”în al doisprezecelea ceas” să atingă o greutate cel mai adesea pe care au avut-o în urmă cu ceva vreme. ”De obicei, se întâmplă ca la termenul limită ales, eventual evenimentul social pentru care s-a facut efortul de a pierde în greutate, tânăra domniţă să leşine”, exemplifică specialistul.

Sunt la îndemână, dar nu şi recomandate

Dietele minune” par mai uşor de respectat tocmai prin timpul minim pe care îl cer, dar şi rezultatele sunt dezamăgitoare, deoarece renunţarea la cură înseamnă reluarea stilului de viaţă. ”Acest lucru se întâmplă pentru că, cel mai adesea, astfel de diete nu au un suport logic, medical pentru a continua intervenţia. Metodele sunt multiple, începând de la celebra până la ”, explică doctorul.

Medicii nutritionişti luptă împotriva mijloacelor de acest gen, deoarece există şi dovezi ale alterării stării de sănătate, ceea ce înseamnă că se ajunge la mai mult rău decât bine.

Dr. Ciprian Constantin

dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian CONSTANTIN, Şef Departament Nutriţie şi Diabet – Spitalul Militar Central ”Carol Davila”).

Credit foto: Flickr.com