Recent, Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100g și 320g, pentru realizarea unui studiu privind conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Cercetarea a fost realizată de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu și s-au avut în vedere: analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs, identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziție (care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung) și analiza zahărului adăugat, inclusiv impactul acestuia asupra obezității.

Iaurturile cu fructe au în majoritate arome sintetice

Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).

  • Cantitatea de zaharuri per unitatea de vânzare variază între 7 grame și 55,2 grame, adică între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe de zahăr.
  • La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.
  • La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon.
  • La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe și legume (morcov negru, sfecla rosie).
  • La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru.
  • La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfeclă roșie.

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia și antocianine.

Semnal de alarmă cu privire la obezitatea în rândul copiilor

Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii, iar APC trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora. Dacă până acum doar americanii erau „acuzați” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii. La sfârșitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale.

Varianta sigură: facem singuri amestecul și îl consumăm proaspăt

„Una dintre temele cele mai dezbătute în mediile de comunicare și de consumatori este legată de iaurturile cu adaosuri. Tradiția consumului de iaurt ne arată că în lume s-a folosit din străvechime practica adăugării în iaurt a unor ingrediente. Mai aproape de timpurile noastre, în anul 1933 se patenta la Praga iaurtul cu gem de fructe. Nimic nu ar crea îngrijorare dacă situația consumatorului contemporan ar fi cea a consumatorului din trecut, adică dacă ar face singur adaosurile, iar amestecul ar fi consumat tot atunci; această practică este și acum recomandată cu entuziasm consumatorilor de iaurt, pentru a spori plăcerea consumului acestui valoros aliment, și îndeosebi mamelor, care își pot convinge mai ușor copiii să mănânce iaurt. Adăugarea de fructe proaspete, curate, sănătoase în iaurt sănătos asigură nu numai un spor de valoare alimentară, dar induce și o stare de satisfacție senzorială deosebită.”, spune Prof. Univ. Dr. Ion Schileru, în Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Denumirile sub care sunt vândute sub înșelătoare

„Iaurturile cu adaosuri au un continut ridicat de zahăr pe bucată, care ajunge până la 11 lingurițe de zahăr. Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe și legume în proporții neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia și aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înșelătoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt și bucăți de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conținută, cât și compoziția nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentația copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit.” declară Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Credit foto: Shutterstock