Antibioticele sunt o linie puternică de apărare împotriva infecțiilor bacteriene.

Cu toate acestea, acestea pot provoca uneori efecte secundare, cum ar fi diarea și leziuni hepatice.

Unele alimente pot reduce aceste efecte secundare, în timp ce altele pot face mai rău.

Acest articol explică ce ar trebui și nu ar trebui să mănânci în timpul și după antibiotice.

Cum îți dai seama dacă trebuie să iei antibiotice! Iată 5 indicii importante

Iată ce ar trebui să mănânci sau să nu mănânci atunci când iei antibiotice

Ce sunt antibioticele

Antibioticele sunt un tip de medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene.

Ele acționează prin uciderea infecției sau prin împiedicarea acesteia de a se răspândi în organism.

Există mai multe tipuri diferite de antibiotice.

Unele sunt spectru larg, adică acționează pe o gamă largă de bacterii care provoacă boli, altele ucid anumite specii de bacterii.

Antibioticele sunt foarte importante și eficiente în tratarea infecțiilor grave. Cu toate acestea, pot avea unele efecte secundare negative.

De exemplu, utilizarea excesivă de antibiotice vă poate afecta ficatul.

Un studiu a arătat că antibioticele sunt cele mai frecvente medicamente care cauzează leziuni hepatice.

Antibioticele pot avea, de asemenea, efecte negative asupra trilioanelor de bacterii și a altor microbi care trăiesc în intestine.

Aceste bacterii sunt colectiv cunoscute sub numele de microbiomul intestinal.

În plus, față de uciderea bolilor care cauzează bacterii, antibioticele pot distruge și bacteriile sănătoase.

Cum învingem bacteriile „rebele”?

Utilizarea prea multor antibiotice poate schimba drastic cantitățile și tipurile de bacterii din microbiomul intestinal, în special când organismul este tânăr.

De fapt, doar o săptămână de antibiotice poate schimba statutul microbiomului intestinal timp de până la un an.

Unele studii au arătat că modificările aduse microbiomului intestinal cauzate de utilizarea excesivă a antibioticelor la începutul vieții pot crește riscul creșterii în greutate și al obezității.

În plus, un consum mare de antibiotice poate duce la rezistența la antibiotice, făcându-le ineficiente la uciderea bacteriilor care cauzează boala.

În cele din urmă, prin schimbarea tipurilor de bacterii care trăiesc în intestine, antibioticele pot provoca efecte secundare intestinale, inclusiv diareea.

Iată ce ar trebui să mănânci sau să nu mănânci atunci când iei antibiotice

Probioticele sunt recomandate, în timpul și după tratament

Luarea antibioticelor poate modifica microbiomul intestinal, care poate duce la diaree asociată cu antibiotice, în special la copii.

Din fericire, o serie de studii au arătat că luarea de probiotice sau bacterii sănătoase vii poate reduce riscul diareei asociate cu antibiotice.

O revizuire a 23 de studii, incluzând aproape 400 de copii, a constatat că luarea probioticelor în același timp cu antibioticele ar putea reduce riscul de diaree cu mai mult de 50%.

O revizuire mai mare a 82 de studii, inclusiv peste 11.000 de persoane, a găsit rezultate similare la adulți, precum și la copii.

Aceste studii au arătat că probioticele Lactobacilli și Saccharomyces au fost deosebit de eficiente.

Cu toate acestea, având în vedere că probioticele sunt de obicei bacterii ele însele, ele pot fi ucise și de antibiotice dacă sunt luate împreună.

Te ustură în gât? Nu lua antibiotice, dar fii atentă și la alte simptome!

Astfel, este important să luați antibiotice și probiotice la câteva ore distanță.

Probiotice ar trebui să fie, de asemenea, luate după tratamentul cu antibiotice, în scopul de a restaura unele dintre bacteriile sănătoase în intestine care ar putea fi ucise.

Un studiu a arătat că probioticele pot readuce microbiomul la starea inițială după un eveniment perturbator, cum ar fi administrarea de antibiotice.

Dacă luați probiotice după antibiotice, ar fi mai bine să luați unul care conține un amestec de diferite specii de probiotice.

Consumă alimente fermentate atunci când iei antibiotice

Anumite alimente pot ajuta, de asemenea, la restabilirea microbiomului intestinal după deteriorarea cauzată de antibiotice.

Alimentele fermentate sunt produse de microbi și includ iaurtul, brânza, varza, kombucha și kimchi, printre altele.

Acestea conțin o serie de specii bacteriene sănătoase, cum ar fi Lactobacilli, care pot ajuta la restabilirea microbiomului după administrarea de antibiotice.

Studiile au arătat că persoanele care mănâncă iaurt sau lapte fermentat au cantități mai mari de lactobacili în intestine și cantități mai mici de bacterii care cauzează boli, cum ar fi Enterobacteria și Bilophila wadsworthia.

Cât de important este iaurtul în meniul zilnic și cum să-l alegi pe cel mai bun

Kimchi și laptele de soia fermentat au efecte benefice similare și pot ajuta la cultivarea bacteriilor sănătoase în intestin, cum ar fi Bifidobacteria.

Prin urmare, consumul de alimente fermentate poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului după administrarea de antibiotice.

Alte studii au constatat, de asemenea, că alimentele fermentate pot fi benefice în timpul tratamentului cu antibiotice.

Unele dintre acestea au arătat că consumul iaurtului normal sau probiotic suplimentat poate reduce diareea la persoanele care iau antibiotice.

Consumă alimente bogate în fibre

Fibrele nu pot fi digerate de corp, dar pot fi digerate de bacteriile intestinale, care ajută la stimularea creșterii lor.

Ca urmare, fibrele pot ajuta la restabilirea bacteriilor intestinale sănătoase după un tratament cu antibiotice.

Alimente bogate în fibre – cereale integrale, nuci, semințe, alune, linte, fructe de pădure, broccoli, mazăre, banane, anghinare.

Studiile au arătat că alimentele care conțin fibre dietetice nu numai că pot stimula creșterea bacteriilor sănătoase în intestin.

Ele pot reduce și creșterea unor bacterii dăunătoare.

Este bine să evitați temporar alimentele bogate în fibre în timpul tratamentului cu antibiotice.

În schimb, să vă concentrați asupra consumului acestora după întreruperea tratamentului cu antibiotice.

Atunci când iei antibiotice, ia și prebiotice

Spre deosebire de probiotice, care sunt microbi vii, prebioticele sunt alimente care hrănesc bacteriile bune în intestin.

Multe alimente bogate în fibre sunt prebiotice. Fibra este digerată și fermentată de bacterii intestinale sănătoase, permițându-le să crească.

Cu toate acestea, alte alimente nu sunt bogate în fibre, dar acționează ca și prebioticele, ajutând la creșterea bacteriilor sănătoase precum Bifidobacteria.

De exemplu, vinul roșu conține polifenoli antioxidanți, care nu sunt digerați de celule umane, dar sunt digerați de bacteriile intestinale.

Un studiu a constatat că consumarea de extracte de polifenol din vinul roșu timp de patru săptămâni ar putea crește semnificativ cantitatea de Bifidobacterii sănătoase în intestine.

Acest lucru  ar reduce și tensiunea arterială și colesterolul din sânge.

În mod similar, cacaoa conține polifenoli antioxidanți care au efecte prebiotice benefice asupra microbiomului intestinal.

O serie de studii au arătat că polifenolii de cacao cresc și Bifidobacteria și Lactobacillus sănătoase în intestin și reduc unele bacterii nesănătoase, inclusiv Clostridia.

Astfel, consumul de alimente prebiotice după antibiotice poate ajuta la creșterea bacteriilor intestinale benefice care au fost afectate de antibiotice.

Probioticele sunt bune pentru creier, dispoziție și stomac

Alimente de evitat atunci când iei antibiotice

Anumite alimente ar trebui evitate când iei antibiotice deoarece reduce eficiența tratamentului.

De exemplu, studiile au arătat că poate fi dăunător consumul de grapefruit și de suc de grapefruit în timpul unor medicamente, inclusiv antibiotice.

Acest lucru se datorează faptului că sucul de grapefruit și multe medicamente sunt defalcate de o enzimă numită citocrom P450.

Consumul de grapefruit pe perioada tratamentului cu antibiotice poate împiedica organismul să descopere medicamentul în mod corespunzător. Acest lucru poate dăuna sănătății.

Un studiu efectuat la șase bărbați sănătoși a constatat că sucul de grepfrut în timpul tratamentului cu eritromicină antibiotică a crescut cantitatea de antibiotic din sânge, comparativ cu cei care au luat-o cu apă.

Alimentele suplimentate cu calciu pot afecta, de asemenea, absorbția de antibiotice.

Studiile au arătat că alimentele suplimentate cu calciu pot reduce absorbția diferitelor antibiotice.

Cu toate acestea, alte studii au arătat că alimentele care conțin calciu, cum ar fi iaurtul, nu au același efect inhibitor.

Ar putea fi faptul că numai alimentele care sunt completate cu doze mari de calciu trebuie evitate atunci când iau antibiotice.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto