Bucură-te de bogăţiile toamnei! Gutuile, supranumite şi „merele de aur”, sunt pline de vitamine şi de minerale, fortifică organismul, acţionează ca un puternic antioxidant şi te ajută să slăbeşti, dacă asta îţi doreşti.

Gutuile sunt fructe aromate, au o suculenţă redusă și un gust astringent. Sunt consumate atât în stare crudă, dar și sub formă de gem, dulceaţă, compot, nectar sau marmeladă. De altfel, cuvântul „marmeladă” şi-ar avea originea în echivalentul portughez al cuvântului ”gutuie”, ”marmelo”.

Proaspete sau preparate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri uşor de asimilat. Pectina are un rol important în reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare şi în eliminarea din organism a substanţelor toxice. Spre deosebire de alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic, în dulceața de gutui. Altfel spus, dulceaţa şi compotul de gutui au aceleaşi efecte benefice în afecţiunile digestive ca şi fructele crude. Prin preparare termică sunt însă distruse unele vitamine, printre care şi vitamina C. 

Încearcă o rețetă de gutui coapte cu scorțișoară!

Potrivite în diete

Cu un gust inconfundabil, gutuile au un conţinut bogat de vitamine B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Aceste fructe mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici. Gutuile sunt foarte potrivite în dietele de slăbire deoarece au puţine calorii (63 cal/100g) şi sunt bogate în fibre alimentare care împiedică asimilarea grăsimilor. Au, de asemenea, proprietăţi diuretice şi depurative, favorizând eliminarea toxinelor. În aceasă perioadă pot fi incluse în meniul zilnic două gutui.

Vezi cum poti folosi acest fruct intr-o delicioasa mancare de gutui.

Cum poți savura gutuile?

Consumate proaspete, gutuile sunt mult mai valoroase din punct de vedere nutriţional. Aceste fructe pot fi preparate şi la cuptor (gutui coapte cu pui/curcan sau cu scorţişoară). De asemenea, gutuile dau gust bun şi murăturilor. Se pot adăuga câteva felii în borcanul cu gogoşari sau pot fi puse la murat ca atare. Pelteaua este un desert gustos. Pentru a se păstra cât mai mult din proprietăţile nutritive, fructele se pot fierbe timp de 30 de minute, trei zile consecutiv.

Ideal e să fie consumate ca atare

Gutuile pot fi parte a unei cure de slăbire sau în diete adaptate pentru diverse afecţiuni, dar ideal ar fi să fie consumate ca atare şi nu gătite, în mâncare sau în dulceaţă. Pot constitui gustări independente ori desert pentru prânz. Sunt fructe de sezon în România şi greu accesibile în altă perioadă a anului. De obicei consumatorul se bucură de aceste fructe mai ales toamna tâziu, când, după prima brumă, sunt coapte şi au un gust inconfundabil. În ce priveşte o avertizare asupra consumului, în general, persoanele cu ulcer gastric, ulcer duodenal sau doar o hiperaciditate gastrică îşi selectează singure alimentele care le pot provoca un puseu dureros. Dacă afecţiunea de bază este tratată corect, există voci care spun că respectarea strictă a unei diete nu mai este necesară. Dacă gustul sau hiperaciditatea gastrică nu va permit să le consumaţi, există multiple alternative toamna care să vă facă să vă placă acest anotimp!” (dr. Ciprian Constantin, Coordonator secţie Diabet şi Nutriţie, Spitalul de Urgenţă Carol Davila)

Dr. Ciprian Constantin

dr. Ciprian Constantin

Credit foto: Flickr.com