O lungă perioadă nutriţia a împărţit grăsimile după gradul de saturare: saturate, mononesaturate, polinesaturate. Doar că, din câte se pare, în urma cercetărilor ştiinţifice, sursele naturale de grăsime conţin un amestec de grăsimi în proporţii variabile. În funcţie de specia de plantă sau de animal, de modul de creştere sau, după caz, de hrănire, dar şi de zona de proveninţă, pot fi diverse tipuri de grăsimi în diverse proporţii.

Peşte, fructe şi seminţe

Între cele mai bune alegeri alimentare din punct de vedere al grăsimilor sănătoase se numără peştele gras (somon, macrou, hering, sardine), ouăle de la găini de ţară, crescute în grădină, fără chimicale. De asemenea, seminţele de in, de cânepă, de dovleac sau cele de chia, precum şi nucile, alunele de pădure, nuca de cocos sau deja celebrul avocado. Acesta are grăsimi sănătoase şi este fructul cu cea mai mare cantitate de proteine. Indiferent care dintre variantele menţionate anterior sunt pe gustul tău, toate sunt foarte bune pentru alimentaţie.

Fără grăsime procesată sau prăjită

Ce trebuie să eviţi sunt grăsimile procesate, rafinate şi/sau arse. Mai exact, mezelurile, margarina, prăjelile, dulciurile, produsele de patiserie, sosurile cumpărate din comerţ care conţin mulţi aditivi. În aceeaşi categorie, de evitat, sunt nucile, alunele şi seminţele prăjite. Citeşte cu atenţie etichetele produselor. Când te gândeşti la grăsimi sănătoase ia în calcul toţi factorii: sursa, modul de preparare, combinarea cu alte alimente, integrarea lor în modul tău de viaţă, adică alimentaţia pe care o ai şi mişcarea pe care o faci. Aportul de grăsimi şi de proteine pe care le conţin alimentele trebuie îmbinate cu un aport ridicat de vegetale crude, bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi. De asemenea, hidratarea este foarte importanţă, aşa că nu uita să consumi destule lichide, în special apă, la fel cum trebuie acordată atenţie şi felului în care mesteci mâncarea. Digestia începe de când mesteci alimentele.

Ştiai că…

..uleiul de germeni de grâu, de struguri ca şi cel de seminţe de in sunt excelente la prepararea salatelor?

amestecarea grăsimilor cu alimente bogate în carbohidraţi (cereale, făinoase, zahăr) este dăunătoare sănătăţii?

…dacă grăsimile sunt mai puţin procesate, rafinate sau încălzite ele îşi menţin mai bine proprietăţile. Aşadar, modul de preparare al mâncării este la fel de important ca sursa, cantitatea şi tipul grăsimilor.

SFATUL SPECIALISTULUI

Alege ce e bun!

Cori Gramescu

Cori Grămescu

 ”Într-o dietă echilibrată, grăsimile din alimentaţie trebuie să acopere 20-30% din aportul zilnic de alimente. Grăsimile din dieta noastră trebuie să fie cu precădere grăsimi sănătoase –mononesaturate, polinesaturate şi omega 3. În acest fel reducem riscul de boală cardiovasculară, scade colesterolul şi riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi prevenim apariţia depunerilor de colesterol pe artere. Toate aceste grăsimi sănătoase se identifică destul de uşor, pentru că sunt lichide la temperatura camerei. Ar trebui să consumăm regulat peşte – macrou, sardine, somon, hering şi păstrăv de captură, precum şi măsline, seminţe de in, migdale, nuci, uleiuri extravirgine de migdale, dovleac, in, cânepă, silimarină sau ulei de germeni de grâu.” (Cori Grămescu, tehnician în nutriţie, www.cori.ro)