Glutamina este unul dintre cei mai abundenți aminoacizi din organism, dar, în anumite condiții, pot fi necesare și suplimentele, astfel încât înțelegerea tuturor efectelor sale potențiale este importantă.

Ce este Glutamina?

Glutamina este un aminoacid esențial care este utilizat în mod obișnuit în sinteza proteinelor din organism.

În timp ce glutamina, deseori menționată ca l-glutamina, este produsă natural în organism, unii factori determină creșterea cererii de aminoacizi, cum ar fi stresul intens sau necesitatea vindecării și recuperării.

În aceste cazuri, aprovizionarea cu aminoacizi poate fi suplimentată cu anumite alimente care sunt bogate în acest compus sau chiar suplimente de glutamină.

Din fericire, aceasta se găsește în cantități moderate atât din surse vegetale, cât și din cele animale, ceea ce ușurează o creștere naturală a dietei.

În majoritatea cazurilor, acest supliment vine sub formă de pulbere și este popular pentru halterofilii și sportivii, deoarece este cunoscut pentru că ajută la conservarea țesutului muscular și promovează creșterea rapidă.

În general, acesta este considerat sigur pentru consum, deși are anumite efecte secundare atunci când este luat în exces sau când deja suferiți de anumite condiții preexistente.

Copilul poate fi alergic la laptele matern? Este posibil…

Glutamina – 8 beneficii surprinnzătoare

Unele dintre beneficiile de top ale glutaminei în organism includ următoarele:

– O digestie mai bună
– Îmbunătățirea creșterii musculare
– Crește viteza metabolică
– Tratamentul diabetului zaharat
– Prevenirea cancerului
– Tratamentul ulcerelor
– Creșterea rezistenței
– Pierdere în greutate

1. În problemele gastrointestinale

Dacă suferiți de probleme de stomac, de la sindromul de scurtă durată până la un caz rău de diaree, pot ajuta proprietățile glutaminei.

Funcționând ca sursă de combustibil pentru celulele din intestinul subțire, poate optimiza sănătatea intestinului și poate minimiza deteriorarea căptușelii intestinale, care poate preveni anumite boli autoimune.

2. Ulcer

Unul dintre cazurile în care consumul de supliment de glutamină poate fi necesar este în cazul ulcerelor, care este în principiu atunci când mucoasa stomacului sau a duodenului începe să se descompună.

Cantități suplimentare de acest aminoacid pot stimula vindecarea și regenerarea celulelor deteriorate.

De ce slăbești mai greu după vârsta de 40 de ani. Află motivele

3. Creșterea musculară

Ca un element-cheie în biosinteza proteinei, acest aminoacid este necesar pentru a construi celule și țesuturi suplimentare în urma greutății obositoare. Suplimentarea este adesea practicată de culturiști din acest motiv.

4. Rezistență

Dacă faceți sport în mod regulat, atunci suplimentarea poate fi necesară pentru a menține rezistența și obține cele mai bune rezultate din exercițiul dumneavoastră.
Studiile au arătat, de asemenea, că acest supliment poate crește hidratarea musculară și poate proteja împotriva rănirii.

5. Metabolism

Acest aminoacid este critic pentru funcția metabolică, deoarece este cel mai răspândit aminoacid liber în sânge.

Versatilitatea și cererea ridicată pentru glutamină înseamnă că este utilizat în mod constant pentru procesele esențiale esențiale.

6. Boli grave

Unele cercetări au arătat că suplimentarea glutaminei în organism poate ajuta la încetinirea, stoparea sau inversarea creșterii tumorilor în unele cazuri de cancer.

7. Diabet

Studiile au constatat că acest aminoacid poate suprima nivelurile de insulină și poate regla glucoza din sânge, ceea ce este important pentru cei cu diabet zaharat sau pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Ai crampe, dar nu și menstruație – 6 cauze posibile pentru aceste crampe și remedii naturiste

8. Pierderea în greutate

Oferind un impuls major pentru nivelurile hormonului de crestere (HGH), metabolismul organismului este accelerat, conducând la o ardere mai eficientă a grăsimilor și la o pierdere suplimentară în greutate.

Acest lucru este în plus față de capacitatea glutaminei de a suprima poftele alimentare.

Glutamina – Surse alimentare

În condiții normale, corpul poate produce toată glutamina de care aveți nevoie, dar o puteți completa și cu alimente bogate în acest aminoacid, cum ar fi:

Varză chinezească
– Brânză veche
– Sparanghel
– Broccoli
– Spirulina
– Carne de vânat
– Lapte
– Proteină din zer

Dacă ați fost sfătuiți să luați suplimente de acest aminoacid, majoritatea experților recomandă între 5 și 25 de grame pe zi, în funcție de condițiile pe care încercați să le îmbunătățiți.

Dacă luați mai mult de 50 de grame din acest supliment, este posibil să crească concentrațiile de amoniac în organism, care pot apărea împreună cu alte efecte secundare nedorite.

Sucul de rodie la copii – 11 beneficii pe care le are pentru sănătate

Glutamina – Efecte secundare

Acest aminoacid este responsabil pentru multe beneficii pentru sănătate, însă pot exista și unele efecte secundare cum ar fi:

Complicații ale sarcinii

Din cauza lipsei de cercetare, poate fi periculoasă administrarea acestor suplimente în timp ce sunteți gravidă sau alăptați.

Probleme de stomac

Pentru cei care au stomacul sensibil, această pulbere suplimentară a fost cunoscută ca provoacă greață, vărsături și dureri de cap și chiar convulsii în câteva cazuri rare.

Probleme hepatice

Dacă aveți deja o boală hepatică, cum ar fi ciroza, aportul excesiv de glutamină poate agrava afecțiunea.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto