Trecerea de la o generație la alta induce schimbări tacite în stilul de viață al membrilor ei. Astfel că dacă generația Baby Boomers (n.r.: cei născuțí între 1946 și 1964) se mulțumește cu un stil de viață simplu, cu cât mai puțină tehnologie, altfel stau lucrurile în cazul generației Millennials. Aceștia sunt nepoții generației Baby Boomers, care deși știu că stilul de viață ultra-activ le poate induce apariția unor afecțiuni precum diabet sau obezitate, ei continuă să aibă o dietă dezechilibrată și un stil de viață cu excese.

Atenție la calitatea grăsimilor!

„Calitatea de consum a uleiurilor din comerț care sunt stocate în sticle de plastic, sunt atât de influențate de efectele lunii și ale căldurii încât după o lună de depozitare nu mai sunt recomandate pentru consumul alimentar, proprietățile nutritive dispărând complet”, a declarat dr. Marc Pignitter, din cadrul Universității de Nutriție din Viena, în cadrul unei prezentări despre sănătatea generației viitoare organizate recent la București de către B!TONIC.

Prezentarea doctorului Marc Pignitter face parte dintr-o serie de sesiuni pe tema alimentației sănătoase în România. Printre problemele abordate s-au numărat: consumul excesiv de grăsimi, caracteristic populației din Europa de Est, precum și incidența crescută a obezității la copii și cum impactează sănătatea generației viitoare.
Un alt subiect atins a fost și din ce cauze mâncarea consumată poate face mai mult rău decât bine in anumite cazuri.

„Dacă depozităm uleiul acasă în bucătărie, unde este cald, acesta se oxidează și nu mai poate fi considerat un aliment sănătos”, a mai adăugat declarat Dr. Marc Pignitter.

Sursa de energie este un element important, iar omul modern are nevoie de un amestec optim de nutrienți pentru a da cel mai bun randament. Grăsimile sunt nutrienți cu aport energetic cu rol funcțional la nivel celular.

Știai că…

…generația ante Millennials preferă să petreacă timpul liber în restaurante de lanț tip fast-food, iar generația actuală mizează pe ieșirile la restaurante cu chefi renumiți, ce prepară meniuri cu burgeri și cartofi prăjiți cu parmezan numai buni de postat pe rețelele de socializare?

…80% din cei chestionați consideră că medicul ar trebui să le adreseze în timpul consultației întrebări legate de obiceiul de alimentație? Dorindu-și un sfat specializat de nutriție pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Propunere: educație nutrițională la dirigenție

În cadrul evenimentului, o serie de medici de prestigiu din țară și din străinătate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a tinerilor și copiilor din ziua de azi.

„Este îngrijorător faptul că unui școlar îi este rușine să vină la școală cu pachet de acasă și preferă să își cumpere cartofi prăjiți de la fast-food-ul de lângă școală. Consider că este necesar ca la orele de dirigenție să fie educați în privința unei nutriții echilibrate, eu cel puțin îi informez când vin la consultație ”, a declarat unul dintre medicii de familie invitați la eveniment.

Statisticile recente aduc la lumină că un procent de 80% din afecțiunile actuale apar din cauza unui sistem imunitar slăbit sau din lipsa de informare la nivel nutrițional. Prin urmare, 80% dintre pacienți ar putea fi tratați prin schimbări ale stilului de viață și ale alimentației.

Afecțiunile pot fi preîntâmpinate prin alimentație

Mai mult de jumătate din decesele actuale în Romania au drept cauză o boală strict legată de dietă: boli cardiace, infarct și fluctuațiile tensiunii arteriale. Prin urmare, o atenție crescută asupra alimentației și o informare corectă cu privire la nutrienții ingerați ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemul medical românesc.

Crește numărul tinerilor supraponderali din România

Obezitatea este în top 3 afecțiuni din Europa. În ce măsură sunt bolile generației viitoare corelate cu dieta?
„Este îngrijorătoare creșterea populației de adolescenți și copii supraponderali în România. Dacă fetele încep de la vârsta pubertății să scadă în greutate și să își mențina greutatea sub control, băieții cresc mai mult în greutate. Dacă un pacient are probleme de greutate, la noi, la medicii endocrinologi, ajung în ultimă instanță! De cele multe ori primim pacienți a căror probleme de greutate nu au nimic de-a face cu parte endocrinologică, ci cu dieta, cu obiceiurile de alimentație și stilul de viață”, a declarat Dr. Asistent Universitar Medic Primar Iuliana Gherlan, specialitatea endocrinologie în cadrul Institutului Parhon.

Și totuși… obezitatea nu îi îngrijorează

Din studiul realizat de compania B!TONIC, pentru reprezentații generației Millennials, obezitatea nu este un factor de îngrijorare, doar 21% din cei chestionați fiind îngrijorați că pot dezvolta acestă afecțiune.
Pe primul loc în topul afecțiunilor care îi îngrijoreaza pe tineri este cancerul (52,8%), urmat de posibilitatea de a dezvolta boli de inimă (46%). În procent de aproximativ 27%, generația Millennials este îngrijorată că poate dezvolta boli de piele (26%), diabet (28%) sau infertilitate (26,8%). Cu toate acestea, obezitatea este o problemă reală, dar din păcate neconștientizată.

Credit foto: Shutterstock