Un bonus pentru alimentele congelate e rapiditatea procesului de ambalare și răcire. De exemplu, multe fructe de mare sunt înghețate în doar câteva ore de la recoltare, ceea ce ajută la reținerea aromei și a texturii. Un astfel de produs va fi, practic, la fel de savuros ca unul proaspăt. În plus, congelarea rapidă reține foarte bine valorile nutriționale.

Vei vedea astfel de produse decongelate expuse în vitrinele supermarketurilor sau în pescării. În cele mai multe cazuri, acestea au fost congelate inițial, iar acest proces le poate afecta calitatea nutritivă și gustul, deoarece procesul de gătire nu are loc imediat după dezghețare.

Zona de proveniență dictează alegerea

Principalul criteriu de alegere nu e însă acesta, ci cât de aproape ești de zona de proveniență. Raci, rapane, midii sau melci – acestea pot proveni din crescătorii locale și recent am văzut că unele magazine comercializează aceste fructe de mare chiar în viu. În schimb, fructe de mare mai exotice, precum calamarii, caracatița, stridiile, sepiile, homarii, crabii, langustele sau creveții sunt pescuite în zone mult mai îndepărtate, iar drumul din ocean sau marea respectivă până în galantarele magazinelor nu s-ar putea face dacă produsele n-ar fi congelate. 

Un alt criteriu este chiar zona de proveniență. Exceptând fructele de mare provenite din crescătorii, marile zone de pescuit au fost clasificate foarte clar de FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite). Există 19 zone principale de pescuit, împărțite în funcție de diviziunile naturale între mări și oceane, convenții internaționale, distribuția faunei acvatice sau a resurselor de mediu. Vei vedea zona de proveniență trecută pe ambalaj, de cele mai multe ori sub forma FAO 61, FAO 71, FAO Major Fishing Area 77 etc.

Așa cum vezi, fructele de mare congelate au numeroase avantaje. Pe lângă gust, posibilitatea de a găsi diverse sortimente, siguranța calității și preț, nu poți ignora nici ușurința de a le depozita. Poți cumpăra astfel de produse congelate fără să fie nevoie să le gătești imediat ce ajungi acasă. De fapt, le poți pune foarte bine în congelator (într-o pungă sigilată, dacă nu le-ai cumpărat ambalate, ci la vrac) și le poți găti fără probleme peste câteva zile, săptămâni, sau chiar o lună, dacă temperatura din congelator e de minus 18 grade Celsius. Atenție doar să nu depășești termenul de valabilitate.

Ce rețete poți face cu fructele de mare

Un produs atât de versatil ca fructele de mare își va găsi loc cu mare ușurință pe masa ta. Le poți folosi pentru a găti supe, paste, salate, chiar și pizza. Una dintre rețetele noastre favorite este Paella cu fructe de mare. E rapidă și absolut delicioasă. 

Ai nevoie de 300 de grame de orez pentru risotto, 400 de grame de fructe de mare congelate, 400 de grame de creveți decorticați, un mix de legume congelate sau legume proaspete, cumpărate separat (ardei gras roșu și galben, mazăre), două cepe, 300 de grame de pulpe de pui, două roșii, jumătate de litru de apă sau supă, șase-șapte linguri de ulei de măsline, doi căței de usturoi, pătrunjel, sare și o linguriță de turmeric sau curcuma, pentru culoarea galbenă.

Încinge uleiul într-o tigaie mare și călește puiul tăiat cubulețe. Adaugă ceapa, usturoiul pisat și ardeii tăiați în cuburi mici. Apoi roșiile decojite și mazărea. Așteaptă să fiarbă și să-și lase zeama. Apoi adaugă sarea, curcuma, orezul, apa și amestecă bine. E timpul să pui creveții și fructele de mare. Acoperă totul cu un capac și dă la foc mic 20 de minute, sau până când se umflă orezul. Ornează cu puțin pătrunjel și gata!

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu mega-image.ro