Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie. Diabetul nu este contagios, dar se răspândește repede, tot mai mulți oameni fiind bolnavi, uneori chiar fără să știe. Nu se vindecă, dar poate fi ținut în frâu și unele fructe și plante pot fi de ajutor.
Diabetul este o boală cronică, caracterizată prin nuveluri ridicate ale glucozei din sânge. Există diabetul de tip 1, care apare mai ales la copii și tineri și necesită tratament cu insulină și diabetul de tip 2 sau diabetul vârstei adulte, care se tratrează cu medicamente și dietă, dar și cu insulină. Printre simptome se numără setea exagerată asociată cu eliminarea unor mari cantități de urină, slăbirea accentuată, în ciuda consumului unei cantități tot mai mari de alimente, vindecarea lentă a rănilor, glicozurie (prezența glucozei în urină), oboseală persistentă. Diabetul trebuie tratat de medic, însă recomandările acestuia pot fi însoțite și de remedii naturiste.
Dieta este tratamentul de bază în diabet
Cel mai important pentru reglarea și menținerea constantă a nivelului glicemiei este regimul alimentar. De regulă, acesta e recomandat de către medicul specialist în boli de nutriție și este destul de strict.
Terapii din fructe și plante
- Cura de lămâi – Se începe cu sucul unei lămâi diluat jumătate-jumătate cu apă. A doua zi, sucul de două lămâi, a treia zi, 3 lămâi și tot așa până se ajunge la zece lămâi, apoi se reduce zilnic cu câte o lămâie.
- O lingură de frunze uscate și mărunțite de anghinare se opărește cu 500 ml apă clocotită. O parte din ceai se bea dimineața pe stomacul gol, după care stai culcată 30 de minute pe partea dreaptă. Restul de ceai se bea fracționat înaintea meselor principale. Faci o lună de cură, o lună pauză, apoi reiei.
- Se pot bea zilnic 2-3 căni de infuzie preparate din frunze de afin sau dud, din frunze de nuc sau salvie, urzică, fragi.
- Se pun la fiert într-un litru de apă rece mână de teci de fasole (circa 30 g). Se fierb 30 de minute, se ia vasul de pe foc și se adugă o lingură din următorul amestec de plante: 4 linguri cerențel, o lingură frunze de mur, două linguri troscot, o lingură frunze de afin, 3 linguri cinci-degete (potentilla). Se beau 3 căni pe zi.
- Se bea de 4 ori pe zi, în cure de 30 de zile, 100 ml de suc de cartofi cruzi, proaspăt storși. Ca să ameliorezi gustul neplăcut poți să combini cu zeamă de lămâie sau cu suc de cătină. Pe lângă rolul puternic hipoglicemiant, cura are meritul că vindecă și ulcerul gastroduodenal.
- Două lingure frunze de afin, câte o lingură de urzică, teci de fasole, năsturel, măcriș, rădăcină de scai, coada soricelului, păpădie, țintaură. O linguriță de amestec se fierbe 3 minute într-o cană de apă, se lasă să stea 8 ore (peste noapte) apoi se strecoară și se bea o cană dimineața, pe stomacul gol.
Afinul sau insulina vegetală
Datorită mirtilinei, supranumită insulina vegetală, atât fructele, cât și frunzele de afin, au efecte hipoglicemiante. În formele ușoare de diabet zaharat, preparatele din afin pot chiar înlocui insulina, mai ales dacă se asociază și cu alte plante cu acțiune hipoglicemiantă. Nu dau însă rezultate satisfăcătoare în formele medii sau severe de diabet sau în diabetul copilului.
Credit foto: Flickr.com
Vezi și: Fructe permise in diabet