Eşti tipul de persoană pentru care o masă fără carne parcă nu e masă? Iată care sunt cele mai indicate alegeri, dar şi în ce cantitate e bine să consumi o friptură.

Ceea ce ne îndeamnă specialistul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, este să alegem carnea slabă, indiferent de animal. În felul acesta reducem grăsimile saturate pe care le aducem în organism. Medicul consideră că mai puţin indicată este însă carnea de mamifere, din cauza conţinutului mare de grăsimi saturate şi a faptului că se digeră mai greu. Dintre acestea, cea de capră ar putea fi o variantă bună.

Pui – Se poate consuma de 3-4 ori pe săptămână, în jur de 150-250 g. Este o carne slabă, gustoasă şi hrănitoare. Se digeră uşor şi este acceptată de aproape toată lumea. Trebuie să fim atenţi la provenienţa acestei cărni. E de preferat să provină din pui crescuţi în libertate, hrăniţi natural. Recomand să se evite puii de crescătorie care au fost hrăniţi cu preparate aditivate şi care au primit hormoni de creştere şi/sau antibiotice.”

Curcan – ”Carnea de curcan are avantajul că este slabă şi bogată în proteine. În plus, riscul ca animalul să fi primit hormoni de creştere este mai redus, deoarece carnea de curcan devine aţoasă atunci când se folosesc astfel de hormoni. Poate fi consumată de 3-4 ori pe săptămână, în cantitati de 150-250 g. Este o sursă bună de mierale şi vitamine, în special B-uri.”

Vită – ”Carnea de vită este densă, hrănitoare şi bogată în fier. Dacă se alege o parte a animalului fără prea multă grăsime, poate fi o opţiune bună pentru două mese pe săptămână, în cantitate de aprox. 200 g. Este importantă sursă, astfel încât animalele să nu fi primit hormoni de creştere.”

Porc – ”Este în general o carne grasă, iar consumul ar trebui să fie redus la o dată sau de două ori pe lună. Trebuie să provină din surse verificate, altfel există riscul de infestare cu parazitul Trichinella.”

Peşte – ”Carnea de peşte este o sursă valoroasă de proteine şi grăsimi „sănătoase”. Se recomandă consumul tuturor tipurilor de peşte, atât oceanic, cât şi de apă dulce. Poate fi consumată de 3-4 ori pe săptămână, în cantităţi de 150-200 g. Se pregăteşte şi se digeră uşor.”

Nu uita!

Un consum mare de carne, pentru o persoană obişnuită, se consideră ceea ce depăşeşte 350- 400g, în special dacă e vorba de carne de mamifer.