Mâncarea pe care o consumăm are o legătură directă cu starea noastră generală de sănătate. Alimentele ne pot vindeca sau îmbolnăvi, în funcţie de felul în care au fost recoltate, păstrate, preparate şi/sau gătite. Cel mai sigur mod de a consuma alimentele este în stare naturală, crudă. Doar că mâncarea gătită poate fi inegalabilă în privinţa aromei şi a gustului desăvârşit. Pornind de la acest fapt, unul dintre cele mai folosite aparate pentru prepararea şi încălzirea mâncării este cuptorul cu microunde. Mulţi oameni îl au acasă, alţii inclusiv în bucătăriile de la serviciu.

Aparatul stârneşte controverse

Uşor de folosit şi foarte rapid la încălzirea mâncării, cuptorul cu microunde a câştigat mult în popularitate mai ales în rândul oamenilor ocupaţi. Doar trăim în secolul vitezei! De-a lungul timpului, însă, în urma a numeroase studii realizate încă din anii 90 s-a ajuns la concluzia că încălzirea alimentelor în acest tip de cuptor are un efect nociv asupra mâncării.

De exemplu, într-o cercetare denumită ”Studiu comparativ între mâncarea pregătită convenţional şi cea în cuptorul cu microunde”, publicat de către Raum & Zelt (1992), autorii afirmă că: ”O ipoteza simplă a medicinii tradiţionale susţine că introducerea în corpul uman de molecule şi energii cu care acesta nu este obişnuit, este probabil să producă mai mult rău decât bine. Mâncarea preparată la cuptorul cu microunde conţine atât molecule, cât şi energii care nu sunt prezente în alimentele gătite în modul în care oamenii au realizat-o încă de la descoperirea focului.” De asemenea, doctorul elveţian Hans Ulrich Hertel, cercetător în domeniul alimentaţiei şi dr. Bernard H. Blanc, de la Institutul Federal Tehnologic din Elveţia, alături de Institutul Universitar de Biochimie au realizat în anul 1991 un studiu care indica faptul că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde prezintă riscuri asupra sănătăţii. Cercetarea cu privire la efectele pe care le au nutrienţii, supuşi cuptorului cu microunde, asupra sângelui şi a fiziologiei corpului uman a arătat că au loc schimbări ce deteriorează organismul.

  • Se spune că cel mai simplu test este să uzi o plantă cu apă obişnuită, iar o altă plantă cu apa ţinută câteva minute în cuptorul cu microunde. Apoi fiecare se poate convinge.

Ştiai că…

invenţia cuptorului cu microunde îi este atribuită pe de-o parte doctorului american Percy Spencer care, în 1946, în timp ce experimenta o tehnologie radar a observat cum alimentele care erau în preajmă se încălzeau?

o altă variantă ar fi că a fost inventat de nazişti, în timpul invaziei lor în Rusia? Germanii ar fi elaborat aceste cuptoare care permiteau prepararea meselor pe scară largă într-un timp foarte scurt.

în Rusia cuptoarele cu microunde au fost interzise în anul 1976 din cauza efectelor nocive descoperite în urma studiilor făcute? Decizia a fost însă suspendată la începutul anilor ‘90.

Efectele dăunătoare nu sunt dovedite în mod clar

Rezultatele unor studii pledează pentru păstrarea mai bună, după gătire, pentru vitamina C, tocoferoli etc. pentru gătirea la microunde faţă de cea tradiţională, prin fierbere. Nu am cunoştintă să existe un studiu pentru consumul unor alimente preparate numai la cuptorul cu microunde, ori cele care s-au efectuat nu au avut o durată destul de lungă pentru a putea contoriza un impact asupra stării de sănătate. Pentru microundele folosite în scopul de a găti sau încălzi alimentele nu s-a dovedit clar un impact negativ asupra stării de sănătate. Dacă recomand această metodă? Nu o recomand. Eu o folosesc ocazional, când încălzesc alimentele, prepar floricele din porumb şi cam atât.” (dr. Ciprian Constantin, Șef Departament Diabet şi Nutriţie, Spitalul Militar Central Carol Davila)

Dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian Constantin

Credit foto: 123rf.com