Trandafirul
Petalele de trandafir au un gust delicat si dulce, dar în funcţie de soi şi de culoare pot avea note fructate sau uşor condimentate. Petalele de trandafir se folosesc în gemuri, siropuri, jeleuri, pentru tartine dulci, dar şi la ornarea îngheţatei, a torturilor, pe prăjiturile cu glazură sau în salate. De asemenea, pentru a avea un efect vizual deosebit şi pentru a-ţi impresiona invitaţii poţi pune petale de trandafir în apă când faci cuburi de gheaţă, cu care decorezi ceaiurile reci, în perioada de primăvară şi vară.

Bujorul
Peste puţin timp, în luna mai, vor apărea din nou bujorii. Aceste flori, pe lângă faptul că sunt îndrăgite, petalele lor pot fi folosite la salate sau când se doreşte un efect vizual deosebit în limonadă.

Gălbenelele
Aroma gălbenelelor dă o savoare foarte plăcută salatelor, omletelor, supelor şi preparatelor cu carne sau orez. Se poate face şi o pastă de galbenele pentru tartine, zdrobind petalele împreună cu două linguri de ulei. Iar la desert, se adaugă galbenele în prăjitura de dovleac sau de morcov. D asemenea, pot fi decorate prăjiturile cu glazură sau tot mai popularul cheesecake. Mugurii şi frunzele tinere sunt o alegere foarte bună pentru tortellini şi pot fi transformate în aperitive dacă sunt coapte în aluat tempura, uşor de făcut şi de digerat de către organism.

Violetele
Datorită aromei lor dulci şi parfumate, violetele sunt printre cele mai faimoase flori comestibile. Gustul lor delicat dă savoare salatelor de verdeţuri, iar frunzele în formă de inimă sunt delicioase atunci când sunt gătite la fel ca spanacul. Petalele mai pot fi folosite la decorarea salatelor de fructe, prăjiturilor, budincilor, la sorbeturi sau în cocktail-uri. Dar, în aceste cazuri, pentru a avea un efect vizual deosebit petalele trebuie cristalizate, adică trebuie unse cu albuş de ou, se dau prin zahăr şi apoi se lasă puţin la rece.

Levănţica
Florile de levănţică dau mâncărurilor o aroma dulceagă cu note de lămâie şi pot fi folosite în multe preparate începând de la tocană de legume până la sosuri cu reducţie de vin. Petalele pot fi combinate şi cu specialităţi din brânză sau sporesc savoarea mierii, a budincilor, a prăjiturilor şi a ceaiurilor reci.

Florile de dovlecel

Deşi nu se folosesc în mod uzual în alimentaţia cotidiană, sunt câteva reţete care pot fi încercate şi acasă. Florile de dovlecel se pot umple cu un amestec de brânză ricotta şi ierburi aromate şi se coc la cuptor, dar se pot şi prăji, caz în care devin crocante, dar sunt mai puţin indicate dacă sunt prăjite.

Garoafele
Florile de garoafă pot fi zdrobite şi caramelizate pentru a face bomboane, pot fi fierte în vin, pentru a-i da o aromă deosebită sau pot fi folosite pentru ornarea torturilor, dacă petalele sunt cristalizate. Pentru a fi folosite la prepararea deserturilor, trebuie dată la o parte baza albă a florii, deoarece are gust amar. Şi nu în ultimul rând, garoafele pitice, pentru că au un uşor miros de trifoi şi nucşoară, pot fi puse la carnea în aspic sau în salate.

O experienţă interesantă

Cori Grămescu

Cori Grămescu

Trebuie avută mare grijă deoarece nu orice floare este sigură pentru consum. Cele care nu sunt crescute în mod special pentru consumul uman pot prezenta pesticide periculoase, iar alte tipuri de flori pot fi otravitoare (anthurium, leandru, cale etc.) Ca regulă, plantele crescute în scop decorativ nu sunt sigure pentru consumul uman şi trebuie alese variante atent selecţionate. De asemenea, florile comestibile prezintă un potenţial alergen crescut, dar dacă nu aveţi un istoric de alergii alimentare puteţi încerca. O varietate de panseluţe este sigură pentru consum, iar petalele de trandafir sunt deja cunoscute în deserturile balcanice. Florile comestibile sunt condimente interesante, aducând o notă interesantă unor preparate clasice. Dau culoare şi uneori arome interesante, aşa că dacă doriţi să încercaţi ceva nou şi nu aveţi alergii alimentare, poate fi o experienţă interesantă.” (Cori Grămescu, coach de lifestyle și tehnician în nutriție, www.cori.ro)

Credit foto: Flickr.com