Florile au un potențial culinar nebănuit și pot duce la gusturi cu arome unice. Panseluțe, toporași, flori de salcâm, flori de măr, de piersic, flori de dovleac, trandafiri, posibilitățile sunt nenumărate în salate, garnituri, dulcețuri sau ceaiuri de flori. Însă, atenție! Nu trebuie să folosești flori culese de la marginea drumului și nici din florării. Medicul specialist dr. Ruxandra Pleșea explică: ”Este important să fie cunoscute speciile de flori care se pretează consumului și care nu sunt otrăvitoare, care nu declanșează anumite reacții alergice. Este, de asemenea, important ca ele să provină din surse sigure, să nu fi fost tratate cu pestricide sau cu alte substante chimice.”
Asigură-te, deci, că procuri florile din culturi bio, din locuri care îți prezintă siguranță sau sădești chiar tu plante comestibile, în ghivece, când spațiul și condițiile îți permit. Pentru că florile au nevoie nu doar de apă, ci și de soare.

Reține!

Pistilul și staminele florilor de obicei trebuie înlăturate la gătire.
Polenul poate da alergii.

Flori de primăvară

Toporași – Florile pot fi folosite la dulceață de toporași, sirop dulce de toporași și se pot decora diverse preparate dulci și sarate.
Flori de salcâm – Poate fi preparată dulceață, dar se pot încorpora și în aluat de gogoșele, clătite, pentru a repara un desert rapid și aromat.
Flori de măr, de piersic, de păr – Aceste flori de pomi fructiferi pot fi folosite proaspete, la ornarea preparatelor, sau cufundate în sirop apoi acoperite cu zahăr și lăsate să se usuce.
Panseluțe – Gustul acestor flori este fin, florile sunt colorate și cu o ușoară aromă de mentă. Sunt utilizate ca ingrediente în budincă, salate, în paste.
Trandafiri – Petalele trandafirilor au un miros puternic miros și gust parfumat și se adaugă, în funcție de specia florii, în deserturi, în dulcețuri sau în băuturi. Aroma florilor de trandafir se intensifică cu cât acestea au o culoare mai închisă.
Florile de dovlecel – Sunt ideale pentru umpluturi. Se pot servi, de exemplu, la somon cu garnitură de flori de dovlecel umplute.
Liliacul – În florile de liliac se resimte o aromă de citrice și un gust asemănător mirosului. Poate fi făcută dulceață de liliac cu toporași și panseluțe.
Gălbenelele – Florile de calendulă, cunoscute sub denumirea de gălbenele, pot fi o alegere interesantă pentru multe rețete. Petalele au gust de piper aromat, sunt ușor picante și pot fi folosite în salate, garnituri, prăjituri, bezele.
Lămâița – Florile de lămâiță au fust fin acrișor și sunt folosite în limonadă salate, deserturi și în ceaiuri.

Beneficii nutriționale în alimentație

Anumite flori pot contine vitamine (C, A, D), minerale, fitochimicale și antioxidanți. Faptul că sunt atât de colorate este o indicație a faptului că au mulți compuși cu rol antioxidant, ca și în cazul legumelor și al fructelor.

Cum poți verifica eventuale alergii la flori

Testele pentru alergii, atât la flori cât și la alte substanțe, se efectuează doar în cabinetul medicului alergolog, sub supraveghere medicală. Însă ca fapt general, consumul de flori trebuie început cu doze mici, iar la primele reacții de discomfort să fie întrerupt.

SFATUL SPECIALISTULUI

Aromatizează și condimentează la ocazii speciale

”Florile se pot folosi ca și condimente, aromati zante ori de câte ori găsim ocazia, însă nu aș putea defini consumul de flori ca fiind o necesitate, deoarece nu este o grupă alimentară în dieta oamenilor, ci sunt mai mult produse de aromatizare și de condimentare a diverselor preparate, în special dulciuri.” (Ruxandra Pleșea, medic Specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, contact: [email protected])

 

RUXANDRA PLESEA Low RES
Dr. Ruxandra Pleșea

FOTO 123rf