Consumate corect, făinoasele pot fi aliatele și nu duușmanii siluetei tale. Cu toate că au un conținut energetic foarte ridicat (100 g de paste sau orez conțin 350 kcal) făinoasele au și numeroase avantaje nutriționale.

Mănâncă între 30 și 60 g de pâine integrală

Carbohidrații conținuți de făinoase trebuie să reprezinte circa 50% din aportul tău energetic din fiecare zi. Este recomandat, astfel, să consumi între 30 și 60 g de pâine sau între 5 și 8 linguri de cereale la micul dejun. La prânz și la cină consumă 100-150 g de paste sau de orez și până la 80 g de pâine. La gustările dintre mese nu trebuie să depășești o cantitate de 40 g de pâine sau cereale ori derivate ale acestora.

Ce beneficii au făinoasele

Furnizoare de energie – Bogate în carbohidrați, făinoasele eliberează calorii asimilate ușor de mușchi și de creier. De aceea, sunt alimente ideale pentru persoane active și pentru sportivi.

Bogate în fibre – Pe lângă faptul că scad colesterolul negativ, făinoasele ajută tranzitul intestinal și la eliminarea toxinelor.

Conțin proteine, vitamine și minerale – Sunt bogate în proteine vegetale, vitamine din grupa B și magneziu, elemente care contribuie la un bun echilibru fizic și psihic.

Sunt sățioase – Carbohidrații conținuți de făinoase sunt asimilați mai lent, de aici și senzația de sttomac plin.

Evită pâinea albă sau orezul cu lapte

Făinoasele rafinate precum orezul și pâinea albă sau cele gătite, cum ar fi orezul cu lapte, conțin zaharuri care sunt asimilate rapid de organism. De aceea, este bine să consumi în majoritate cereale integrale.

 

Credit foto: Flickr.com