Persoanele care obișnuiesc să consume cantități mari de suc de portocale sau mănâncă foarte mult grepfrut pot spori riscul de apariție a cancerului de piele, susțin oamenii de știință în urma unui studiu amplu. Doctorul Walter Willett, șef al catedrei de Nutriție de la Harvard, care a lucrat la această cercetare a menționat în Jurnalul Clinic de Oncologie că studiul merită reținut, dar oamenii nu trebuie să se sperie și să renunțe la aceste fructe.

Au participat 100.000 de oameni

Studiul a fost realizat pe o perioadă de aproximativ 25 de ani, în rândul a peste o 100.000 de americani (cca. 40.000 de bărbați și 60.000 de femei). Voluntarii au fost întrebați în detaliu despre dietele lor, despre obiceiurile pe care le au și despre istoricul medical. Din numărul total de persoane, mai puțin de 2% dintre voluntari au fost diagnosticați cu melanoma. Însă riscul a fost cu 36% mai ridicat la cele care au mâncat sau băut cantități mai mari de citrice, în fiecare zi, comparativ cu persoanele care au consumat de mai puțin de două ori pe săptămână.

Legătura dintre fructe și riscul de îmbolnăvire

Există o explicație plauzibilă din cauza căreia grepfruturile și portocalele pot duce la acest risc de îmbolnăvire. Conțin furocoumarins, care fac pielea mai sensibilă la expunerea la soare, și psoralen. Ambii compuși în contact cu razele ultraviolete pot favoriza celulele care cauzează apariția melanomei (cancerului de piele) să se multiplice. Au fost testate și alte fructe și sucuri din vegetale, dar nu s-au înregistrat riscuri în acele cazuri.

O dietă variată, fără extreme

„Dacă un aliment este natural nu înseamnă că nu poate conține și substanțe care să fie toxice pentru corpul uman.”, a spus dr. Walter Willett. Recomandarea acestuia în privința alimentației este de a încuraja oamenii să aibă o dietă variată și să nu exagereze cu niciun tip de mâncare și nici să renunțe definitiv. De aceeași părere cu el este și cercetătorul Shaowei Wu, de la Brown University, acesta făcând mențiunea că cei care consumă multe grepfruituri și sucuri de portocale să fie atenți pe viitor la expunerile prelungite la soare.

Un studiu de necontestat

Specialistul român dr. Gabriela Man dă credit studiului. ”Extrem de bine argumentat și foarte interesant. Fiind vorba despre Prof. Walter Willett, unul din cei mai mari nutritioniști ai lumii, cu experiență profesională de patru decenii și șef al catedrei de Nutriție de la Harvard, este evident un studiu imposibil de contestat. Citricele sunt surse extraordinare de vitamina C, iar cercetarea spune să nu facem exces de consum din aceste fructe. Chiar subliniază Prof. Willett că este greșit să credem că un produs natural nu poate fi nociv și el în anumite condiții. În plus, e bine să consumăm citricele în perioada rece, alături și de alte fructe de sezon (kiwi, mere de toamnă, pere, gutui, prune deshidratate)”, exemplifică medicul.

Citricele sunt foarte bune înainte de micul dejun

”Chiar și un aliment sănătos poate deveni nesănătos consumat în exces. Mâncați 1-2 citrice zilnic iarna, pentru aportul de vitamina C, care este un antioxidant foarte puternic și care se absoarbe foarte bine pe stomacul gol. Un obicei foarte bun este să mâncați o portocală sau un grepfrut înainte cu 15 minute de micul dejun. (dr. Gabriela Man, Specialist în Siguranța Alimentului și Sănătatea Populației,  [email protected], Slăbești mâncând)

nutritionist Gabriela_Man

Dr. Gabriela Man

Credit foto: 123rf.com