Discuția despre ciuperci este veche. Ba că ar cădea greu la stomac, ba că ar fi soluția ideală pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. Un lucru, însă, este cert: dacă nu sunt otrăvitoare, atunci sunt bune. Iar la restul întrebărilor tale, găsești răspunsurile mai jos.

Ciupercile care ne sunt nouă cunoscute sunt hribii, gălbiorii, ghebele, creasta cocoșului, bureții etc.. Acestea sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine, minerale și proteine. Prin urmare, conțin potasiu, fosfor, calciu, zinc, fier, seleniu, vitamine din familia B-urilor, vitamina C și vitamina D.

Unele ciuperci sunt vindecătoare

Doar anumite soiuri de ciuperci asiatice au puteri vindecătoare. Ciupercile Shiitake întăresc sistemul imunitar, stimulează circulația sângelui, împiedică dezvoltarea tumorilor și ajută la tratarea cancerului intestinal. La fel, ciupercile Reishi sunt cunoscute pentru că stimulează și reglează metabolismul, favorizând circulația sanguină.

Evită-le seara!

Nu este recomandat să consumi ciuperci seara pentru că proteinele pe care le conțin sunt mai greu digerabile decât cele din carne și pot da senzația de ”greu la stomac”. Atenție! Evită consumul de ciuperci dacă suferi de afecțiuni gastrointestinale, hepatice sau pancreatice.

Când devin periculoase?

Ai grijă dacă culegi ciuperci din pădure. Mai bine, evită! Ele pot asimila metale grele din sol și, când concentrația acestora e prea mare, corpul omenesc poate fi grav afectat. Chiar și unele soiuri de ciuperci comestibile conțin hemolizină, o substanță otrăvitoare, care este însă distrusă în timpul preparării termice. Consumul de ciuperci otrăvitoare poate duce la intoxicații ale sistemului nervos sau intoxicații gastrointestinale. Urmările pot fi și mai grave, provocând moartea celor care le mănâncă.

Daca iubesti ciupercile, avem o colectie de retete de ciuperci de post, dar şi una de reţete cu ciuperci pleurotus!

Credit foto: 123rf.com