Dezvăluirile publicate într-un raport special în JAMA Internal Medicine, preluate și de Daily Mail, au făcut valuri în comunitatea științifică. Mai mulți cercetători de la Harvard au primit bani pentru a realiza un studiu în urma căruia să declare public că grăsimile, nu și zahărul, cauzează boli de inimă.

Rezultatul a influențat ani de zile modul de abordare și informarea privind sănătatea publică.

Am crezut că le-am văzut pe toate, dar asta m-a șocat”, a declarat Marion Nestle de la New York University, care a scris un editorial despre aceste dezvăluiri recente. ”Finanțarea studiilor este un lucru bun, însă nu și mituirea unor cercetători pentru a găsi metode să dovedească doar ce dorești.”

Existau dovezi încă din anii 50 că zahărul dăunează sănătății inimii

Studiul a fost publicat în 1967, în The New England Journal of Medicine. Rezultatul învinuia grăsimile și colesterolul ca fiind cauzele alimentare care au dus la boli de inimă, sărind pentru faptul că existau dovezi încă din anii 50 că zahărul dăunează sănătății inimii. Mita a fost dată de Fundația de Cercetare a Zahărului (Sugar Research Foundation SRF), astăzi cu titulatura de Sugar Association.

Profesorul de nutriție dr. Mark Hegsted, de la Universitatea Harvard, a fost unul dintre coordonatorii studiului, care a durat din 1965 până în 1966. A fost descoperită și corespondența doctorului Hegsted care atestă că acesta a fost plătit de SRF pentru a ajunge la o anumită concluzie stabilită anterior.

Legătura dintre consumul de zahăr și inimă

În prezent suntem avertizați să limităm consumul de zahăr cât mai mult posibil.

Femeile ar trebui să nu consume mai mult de 25 g (6 lingurițe) de zahăr adăugat pe zi. Asta înseamnă mai puțin de o cutie de Coca Cola. Bărbații ar trebui să nu consume mai mult de 36 g (9 lingurițe) de zahăr adăugat. Echivalentul poate fi o ciocolată Snikers.”, notează Daily Mail.

Rezultatele promovate la momentul actual despre studiile realizate despre consumul de zahăr sunt că afectează colesterolul, inflamează arterele și reprezintă o cauză de apariție a bolilor de inimă.

Credit foto: Shutterstock