Un studiu recent realizat de Asociația Pro Consumatori arată căîn cazul a 97% dintre figurinele din ciocolată analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. Apoi, mai arată experții care au analizat 33 de sortimente de figurine din ciocolată, 43% dintre sortimentele puse sub lupă conțin arome artificiale.

Între 8 – 19 lingurițe de zahăr la 100 de grame de ciocolată

Cantitatea de zahăr adăugat în dulciurile analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr la 100 grame produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr la 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr face ca aceste dulciuri să aibă și foarte multe calorii – între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca maximum 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.

Să nu uităm ca zahărul influențează absorbția calciului (de unde și cariile dentare), duce la obezitate, afectează sistemul hormonal, pancreasul, putând favoriza apariția diabetului.

În cazul copiilor, poate duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc). 

Lipsesc ingrediente potențial periculoase de pe ambalaj

Copiii cu diverse alergii pot fi în pericol din cauza faptului că pe ambalaj nu sunt menționate ingredientele, mai arată studiul Experții au observat că la numai 24% dintre produsele analizate se menționează conținutul de cacao și doar în cazul a 12% dintre ele este înscris pe etichetă conținutul de lapte.

E-uri ce pot da multe probleme

Urmează E-urile, deloc puține la număr. Din categoria celor periculoși, care pot îmbolnăvi atunci când sunt consumați constant și pe termen lung, au fost identificați nu mai puțin de 25 in cele 33 de sortimente de dulciuri alese absolut întâmpător. Este vorba despre E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 și E1422.

Iată doar câteva dintre efectele pe care aceștia le pot avea în organism:

E100, respectiv curcumina, un colorant galben portocaliu, poate provoca stare de greață și diaree, dar afectează și metabolizarea fierului în organism, putând duce la deficiențe de fier.

E120, nimic altceva decât carminul, este un colorant roșu strălucitor produs din insectele numite coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate duce la astm, alergii şi rinite.

E131, numit și albastru patent V, este un colorant albastru violet, care poate provoca reacții alergice, dermatită, probleme de respirație, fiind potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia.

E132, carmin indigo, este un colorant sintetic pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide. În plus, poate face ca simptomele astmului să fie mai agresive.

E160a, adică betacarotenul obținut prin sinteză chimică, poate provoca cancer de plămâni.

E171 sau dioxidul de titan provoca leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. Dioxidul de titan a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E171 sau dioxidul de titan provoca leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. Dioxidul de titan a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E475, adică esterii poliglicerici ai acizilor grași, pot provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. Efecte similare poate avea și E492 sau sorbitanul tristearat.

E500i sau carbonatul acid de sodiu poate duce la creșterea tensiunii arteriale şi poate da probleme la nivel digestiv.

E903 (ceară de carnauba) și E904 (shellac) pot duce la iritații ale pielii.

Sursa foto: pixabay