Carnea, inclusiv peștele, ouăle, produsele lactate și brânzeturile sunt cele care conțin proteine de origine animală. Leguminoasele cum sunt fasolea, mazărea, dar și lintea, precum și ciupercile sunt surse de proteine vegetale. Dintre fructe, avocado se află în fruntea clasamentului la conținutul de proteine, dar și fructele oleaginoase sunt surse extraordinare de proteine.

Alimentația optimă este cea echilibrată, care conține câte puțin din toate, însă deseori se întâmplă ca unele persoane să consume pe termen lung numai unele tipuri de proteine. Iar riscurile sunt și ele incluse!

Puterea proteinelor

Pentru a funcționa corect, corpul nostru are nevoie de 20 de aminoacizi (“cărămizile” din care sunt construite proteinele). Iar dintre aceștia, 8 sunt aminoacizi esențiali, adică nu pot fi sintetizați în organism, trebuie aduși prin alimentație. (În cazul sugarilor, aminoacidul histidină este tot esențial, deci sugarii au nevoie de 9 aminoacizi esențiali, iar ulterior adultul îl poate sintetiza.)

  • Produsele de origine animală: carne, pește, icre, ouă, brânzeturi conțin proteine complete (care au toți aminoacizii esențiali în cantități suficiente pentru organism).
  • Nu există sursă vegetală de proteine complete, cu excepția chia, fiind acceptat de către specialiști că are conținut în aminoacizi asemănător cu al proteinelor de origine animală de înaltă valoare biologică.
  • Sursele de proteine animale acidifiază mediul intern după consum, pe când cele vegetale alcalinizează (ceea ce este benefic pentru sănătate). Este unul din motivele pentru care e recomandat să avem și aport de legume și fructe la masa cu proteine de origine animală, pentru a reechilibra mediul intern.

Riscuri pentru vegetarieni și raw vegani

În cazul unei alimentații de tip vegetarian, aceasta trebuie să fie foarte variată, diversificată. Medicul Gabriela Man consideră că ”discuția implică în continuare multe controverse. Omul este construit să fie omnivor, ca dovadă fiind prezența caninilor, nici foarte mari ca la carnivore, nici lipsă ca la ierbivori. Însă trebuie să existe un echilibru. Riscul major este că dacă alimentația vegetariană sau raw vegană dieta nu este concepută corect și există carențe în aminoacizii esențiali, pot să apară tulburări grave de sănătate.”

Noțiunea de alimentație perfectă

Alimentația diversificată e bine să conțină produse de origine animală cu moderație și în combinație cu produsele vegetale care sunt surse importante de antioxidanți, vitamine, minerale, enzime, alcalinizează mediul și astfel reduce din capacitatea proteinelor animale de a acidifia.

”Este mult mai agreată alimentația ovo-lacto-vegetariană, mai ales dacă este cu permisie de pește și fructe de mare. Chiar cred că se apropie de noțiunea de alimentație perfectă.”, consideră specialistul în sănătatea populaţiei și siguranţa alimentului.

Cele mai bune proteine vegetale

Chia este singurul vegetal cu proteine complete. Apoi, soia are proteine mai ușor digerabile decât cele animale, iar alte leguminoase bune sunt mazărea, lintea, năutul, ciupercile și fructele oleaginoase (nuci diverse, alune, migdale, fistic).

”Accept și respect alegerea fiecăruia, deși nu susțin ideea de total-vegan, aprob faptul că preparatele raw-vegane sunt surse extraordinare de enzime și antioxidanți nealterați de prepararea termică. Chiar și cei care nu sunt raw vegani pot împrumta multe rețete de la acest stil de viață.”, mai subliniază dr. Man.

Consumul zilnic recomandat

O persoană sănătoasă ar trebui să consume 0,8 g proteine/kg corp; adică: la o greutate de 70 kg, necesarul zilnic în proteine ar fi de 56 g. Trebuie obținută din surse vegetale prioritar, deoarece omul nu este carnivor, dar nici ierbivor. Nici o extremă nu este indicată. Iar în cazul sportivilor de performanță acest aport este semnificativ mai mare.

 

SFATUL SPECIALISTULUI

Nu exagerați cu proteinele animale!

”Proteinele sunt esențiale la orice vârstă, deoarece intră în structura musculaturii, a unor hormoni și mediatori diverși și constituie un element de bază în menținerea imunității. Ele conțin aminoacizi esențiali, substanțe necesare funcționarii organismului care nu pot fi sintetizați de organism, ci trebuie luați din alimente. Pentru a ne asigura necesarul de aminoacizi esențiali trebuie să combinăm cele două tipuri de proteine: animale și vegetale. Cu un mic avantaj totuși pentru proteinele animale, care conțin o cantitate mai mare de aminoacizi, însă au dezavantajul de a acidifia mediul intern. Nu avem voie să exagerăm cu proteinele animale (carne, în special). Pe termen lung, un regim alimentar majoritar carnivor poate provoca dezechilibre metabolice, ca gută, obezitate.”

nutritionist Gabriela_Man

(Dr. Gabriela Man, Specialist sănătatea populaţiei și siguranţa alimentului, www.slabestimancand.ro, [email protected])