Există nenumărate diete pe piață care promit rezultate incredibile, dar o dietă lichidă poate avea o serie de beneficii impresionante, dacă acestea sunt urmărite într-un mod sigur și responsabil.

Dacă căutați o modalitate rapidă și eficientă de a pierde în greutate, de a detoxifia organismul și de a stimula metabolismul, o dietă lichidă ar putea fi exact ceea ce aveți nevoie.

Cu toate acestea, pentru oricine are o sănătate precară, o dietă lichidă poate fi periculoasă.

Înainte de a o urma, este important să știți detalii despre ceea ce se așteaptă, ce beneficii asupra sănătății pot fi obținute și ce potențiale efecte secundare există.

9 sfaturi uimitoare pentru a vă ajuta copilul să piardă în greutate

Ce este dieta lichidă

După cum sugerează și numele, dieta lichidă constă în eliminarea alimentelor solide din dietă pentru o perioadă limitată de timp, în mod obișnuit între 1 și 3 zile.

Unii oameni întind dietele lichide la o săptămână sau mai mult, dar nu este prea indicat.

În loc de alimentele solide pe care majoritatea dintre noi le consumă în fiecare zi, aceste alimente sunt înlocuite cu lichide, sucuri, supe de legume și de carne.

Unii oameni aleg să meargă pe diete lichide din motive personale (de exemplu, sănătate și wellness).

Alții pot merge pe o dietă lichidă din cauza unei intervenții chirurgicale sau a unei proceduri viitoare.

Restricțiile specifice privind alimentația și activitatea pot fi diferite în funcție de motivul pentru care ați început să consumați alimente.

Este recomandată consultarea medicului.

Dieta lichidă – ce beneficii are

Beneficiile potențiale ale dietelor lichide includ scăderea în greutate, o rată metabolică crescută, detoxifierea organismului și îmbunătățirea funcției organelor, printre altele.

1. Pierderea în greutate

Motivul principal pentru care majoritatea oamenilor merg pe o dietă lichidă este pierderea în greutate.

Prin reducerea drastică a aportului caloric, adesea cu mai mult de 50%, veți crea un deficit de calorii în organism.

Asta înseamnă că mai multe calorii sunt arse decât consumate.

Aceasta este fundamentul pierderii în greutate și poate fi ușor realizat pe o dietă lichidă.

De ce slăbești mai greu după vârsta de 40 de ani. Află motivele

2. Stimularea metabolismului

Atunci când corpului tău i se refuză calorii, metabolismul va încetini să economisească energie, ceea ce, de obicei, nu este un lucru bun.

Cu toate acestea, acest lucru vă poate forma corpul să lucreze mai eficient cu un nivel redus de calorii.

Din păcate, mulți oameni își raportează accelerarea metabolismului, după ce dieta s-a terminat, determinând revenirea greutății și îmbunătățirea metabolismului.

Uite cum poți slăbi cu dieta Rina!

3. Elimină toxinele

Când mâncăm alimente solide, organismul lucrează pentru a elimina toxinele și face un efort de a dizolva aceste alimente.

Pe o dietă lichidă, se pune accentul mai mult pe organele de detoxifiere ale organismului, permițându-le să curățe sistemul.

Mai mult lichid ajută la spălarea rinichilor și a vezicii urinare și elimină toxinele stocate în colon și în tracturile digestive.

4. Funcția organelor este îmbunătățită

Sucurile de legume și sucuri de fructe sunt esențiale în timpul unei diete lichide, care va oferi corpului un conținut bogat de nutrienți, vitamine și minerale.

Acest lucru poate îmbunătăți funcția tuturor sistemelor de organe, inclusiv a sistemului nervos.

7 alimente care te pot ajuta să slăbești în timp ce alăptezi

Dieta lichidă este sigură și eficientă?

Există o cantitate considerabilă de dezbateri despre dietele lichide, deoarece efectele pot varia foarte mult între indivizi.

Unul dintre principalele obiective ale unei persoane care ține o dietă lichidă este scăderea în greutate.

Însă, această dietă este cunoscută pentru a produce rezultate temporare la unii oameni.

O mare parte din pierderea pe care o experimentați cu dieta lichidă este greutatea apei sau a unui deficit important de calorii.

În multe cazuri, atunci când vă întoarceți la regimul normal dietetic, greutatea pe care o pierdeți poate fi rapid recâștigată.

Cu toate acestea, pentru cei care își mențin obiceiurile alimentare mai sănătoase în urma unei alimentații lichide pot să apară mai multe efecte pe termen lung.

Efectele pe termen scurt sunt clare, deși unele dintre afirmațiile privind beneficiile pentru sănătate sunt dezbătute în cercurile academice.

În ceea ce privește siguranța, există câteva preocupări care ar trebui luate în considerare.

Printre ele este constipația, pierderea masei musculare slabe și simptomele deficitului de nutrienți și calorii.

Atunci când dietele lichide sunt urmate într-o manieră sănătoasă, multe dintre aceste simptome pot fi evitate.

Dieta lichidă pe termen lung – efecte secundare

Constipație

Când eliminați alimentele solide, în special pulpa și coaja de pe fructe și legume, pierdeți o mulțime de fibre dietetice în dietă.

Acest lucru poate duce la un proces digestiv mai lent, precum și la constipație, balonare, crampe și disconfort la nivelul stomacului.

Deficitul de nutrienți

În timp ce reducerea caloriilor este naturală pe o dietă lichidă, eliminarea prea multor substanțe nutritive zilnice poate duce la efecte secundare.

Cum ar fi oboseala, disconfortul stomacal, confuzia cognitivă, slăbiciunea musculară și durerile de cap.

Cum slăbești rapid și sănătos în 3 pași – sfaturi utile

Masa musculară

În timpul unei diete lichide, este posibil ca organismul să înceapă să utilizeze masa musculară slabă ca sursă de energie.

Pentru majoritatea persoanelor, care muncesc din greu pentru a-și defini masa musculară, acesta este cu siguranță un efect secundar nedorit, în special al unei diete extinse lichide.

Ce mănânci în dieta lichidă?

Dieta este limitată la consumul de lichide, care poate include sucuri fără pulpă, lapte, fructe decojite și iaurt, carne de pui, carne de vită și legume, chefir, supe, înghețată, etc.

Practic, orice lucru care poate fi transformat într-un lichid pur poate fi consumat într-o dietă lichidă.

În anumite cazuri, în funcție de scop, sunt permise alimente precum cerealele ușoare și fulgii de ovăz, mai ales dacă sunt diluate cu lapte sau apă.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto