Potrivit principiilor holistice ayurvedice, sunt cinci elemente care compun universul – vayu (aer), jala (apă), akash (spațiu), teja (foc) și prithvi (pământ), iar acestea formează trei dosha – tipuri de energie care circulă prin corpul nostru. Fiecare dosha este răspunzătoare de anumite funcții fiziologice. Spre exemplu, pitta dosha controlează foamea, setea și temperatura corpului. În același timp, vata dosha menține echilibrul electrolitic și mobilitatea, iar kapha dosha susține buna funcționare a articulațiilor.
Dieta ayurvedică presupune determinarea doshei dominante a fiecărui individ și stabilirea alimentelor care să mențina echilibrul interior. Spre exemplu, pitta dosha se concentrează pe alimente răcoritoare, energizante și limitează aportul de condimente, nuci și de semințe, iar vata dosha conține recomandări de mâncăruri calde, moi, cu restricții în ceea ce privește fructele uscate, ierburile amărui sau legumele crude. Kapha dosha limitează consumul de nuci, semințe și uleiuri în favoarea fructelor și a legumelor.
Toate cele trei dosha interzic consumul de carne roșie, de îndulcitori artificiali și de ingrediente procesate, iar dieta ayurvedică se bazează, în principal, pe alimente integrale, sănătoase.
Pitta (foc+apă) – individ caracterizat prin inteligență, putere de muncă și hotărâre. Această dosha prevede o constituție fizică medie, temperament ascuțit și poate suferi deseori de indigestie, de boli de inimă sau de tensiune arterială mare.
Vata (aer+spațiu) – individ creativ, energic, plin de viață. Oamenii dominați de vata au, de obicei, o siluetă slabă și se pot confrunta cu probleme digestive, oboseală sau anxietate când echilibrul interior e precar.
Kapha (pământ+apă) – indivizi calmi, cu picioarele pe pământ și loiali. Cei dominați de kapha dosha au de obicei o constituție mai solidă și pot avea probleme cu câștigul mare în greutate, cu astmul, cu depresia sau cu diabetul.
Dieta ayurvedica susține pierderea în greutate datorită alimentelor sănătoase promovate, mai ales dacă alimentația este combinată cu exerciții de yoga și cu serii de mindfulness. Mindfulness-ul este o practică ce implică concentrarea către prezent, minimizarea distragerii atenției în timpul meselor și concentrarea pe gustul, textura și mirosul alimentelor. S-a dovedit că mindfullness-ul ajuta la slăbire, la diminurea depresiei, a stresului sau a mâncatului compulsiv.
Iată caracteristicile ficărei dosha pentru fiecare constituție coporală
Alimente recomandate în funcție de dosha dominantă
Pitta
Proteine – pui (in cantitati mici), albuș de ou, tofu
Lactate – lapte, unt
Fructe – portocale, pere, ananans, banane, pepene, mango
Legume – năut, linte, fasole
Cereale – ovăz, orz, orez basmatic, grâu
Nuci și semințe – de dovleac, in, floarea soarelui, cocos
Ierburi și condimente – piper negru, cumin, dscorțișoară, coriandru, mărar, turmeric
Vata
Proteine – pui (in cantitati mici), fructe de mare, tofu
Lactate – lapte, unt, iaurt, brânză
Fructe – banane, afine, căpșune, grepfrut, mango, piersici, prune
Legume – legume gătite, sfeclă, cartofi dulci, ceapă, ridichi, morcovi, mazăre. năut, linte
Cereale – ovăz fiert, orez fiert
Nuci și semințe – migdale, nuci, fistic, chia, in, flaorea soarelui
Ierburi și condimente –cardamom, ghimbir, cumin, busuioc, oregano, cimbru, piper negru
Kapha
Proteine – pui (in cantități mici), fructe de mare, albuș de ou
Lactate – lapte degresat de capră, lapte de soia
Fructe – mere, banane, afine, pere, rodii, cireșe, stafide, smochine, prune
Legume – sparanghel, frunze verzi, ceapă, cartofi, ciuperci, ridichi, fasole neagră, năut, linte
Cereale – ovăz, secară, mei, porumb, hrișcă, orz
Nuci și semințe – semințe de dovleac, floarea soarelui, in
Ierburi și condimente – de toate: cumin, piper negru, turmeric, ghimbir, scorțișoară, busuioc, oregano, cimbru.
Opinia specialistului
O dietă bazată pe alimente neprocesate și pe claritatea mentală produce modificări vizibile
Andreea Zegheanu, nutriționist, www.zeandreea.com
Dosha, în conceptul Ayurvedic, guvernează procesele psihofiziologice și funcțiile celulare, însă știm că medicină tradițională fost înființată în urmă cu 5000 de ani și deci a apărut cu mult înaintea oricărei științe moderne. În literatura de specialitate, practicile Ayurvedice sunt cu mult în urmă – avem foarte puține dovezi științifice pertinente care să ateste validitatea acestora.
Când vine vorba de dietă, identificarea constituției este un proces foarte subiectiv care nu are la bază date obiective precum testele de urină sau sânge. Este foarte dificil chiar și pentru un doctor specializat în medicină tradițională să determine cu exactitate dosha unui pacient. Cu toate acestea, o dietă bazată pe alimente neprocesate (cu sau fără urmarea restricțiilor impuse dosha dominantă), cu grija față de somn și față de claritatea mentală sunt principii de bază ale stilului de viață sănătos, iar trecerea de la obiceiurile alimentare moderne la cele ayurvedice va produce modificări vizibile și de durata în viața oricărui practicant.
Foto: Unsplash