De ce apar dezechilibrele alimentare? Noi, românii, avem o alimentație diferită în luna decembrie. Începem prin a ține post și nu avem o alimentație diversificată. Mâncăm cu preponderență produse de panificație, alimente bogate în grăsimi nesănătoase și zahăr. Apoi, câteva zile, trecem la numeroase produse din carne și alimente foarte grase. Ceea ce poate conduce la dezechilibre alimentare, precum cel de la nivelul florei intestinale.

Acesta se produce atunci când bacteriile considerate posibil patogene proliferează. Iar bacteriile prezente în mod normal în intestin și care au efecte benefice nu își mai pot îndeplini rolul. Astfel se poate favoriza sau agrava simptome precum balonări, constipație sau tulburări de tranzit intestinal, ori afecțiuni mai grave precum sindromul metabolic sau anxietate ori depresie.  

Așa eviți dezechilibrele alimentare

Dacă ne dorim să ne menținem sănătatea și echilibrul florei intestinale,“trebuie să mâncăm alimente care ne hrănesc bacteriile intestinale. Ceea ce noi numim alimente prebiotice. Alimentele precum usturoiul, sparanghelul, prazul, ceapa, ovăzul, lintea și anghinarea, precum și alimentele fermentate precum usturoiul, varza murată și murăturile acționează ca prebiotice.

Principala caracteristică a prebioticelor este stimularea selectivă a creșterii și / sau activității bacteriilor intestinale asociate cu sănătatea și bunăstarea.” a explicat conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu în cadrul primului webinar Teste de Bine.

Consecințele alimentației dezechilibrate:

  • Destabilizarea florei intestinale a cărei sănătate depinde fundamental de o alimentație variată, care să „hrănească” bacteriile bune și care au un rol esențial în proliferarea bacteriilor patogene. În plus, compoziția optimă a florei intestinale asigură buna funcționare a sistemului imunitar, sintetizarea vitaminelor și prevenirea proceselor inflamatorii din organism.    
  • Pe acest fond și a unor eventuale alergii alimentare, ca urmare a consumului repetat al acelorași alimente, pot apărea simptome digestive care se pot agrava și croniciza.  

Cum ne îmbolnăvim

“Ne provocăm boala prin perturbarea microbiomului. Indiferent de locația despre care vorbim. Aceasta perturbare poartă numele de disbioză. Practic, această disbioză constă în totalitatea modificărilor calitative și cantitative ale microbiotei colonului, ale activitatii sale metabolice si ale distributiei, adeseori cu consecințe imunologice, nutriţionale și metabolice asupra întregului organism.” a completat conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu.

Disbioza afectează milioane de oameni. Iar simptomele dezechilibrului microbiomului includ balonarea, intoleranța alimentară, erupțiile cutanate, ceața creierului și rezistența la pierderea în greutate. Microbiomul este implicat în mai multe procese metabolice. Și crește imunitatea la o varietate de boli și are un impact critic asupra interacțiunii dintre organe.

Când să mergi la medic

Mesele în familie, în special de Sărbători, înseamnă de cele mai multe ori, excese culinare. Mâncăruri bogate în grăsimi, pe bază de carne, dulciuri, băuturi carbogazoase și alcoolice care suprasolicită sistemul digestiv, mai ales după o perioadă lungă de post. Mulți apelează la antiacide și suplimente pe bază de enzime, dar numai simplul fapt că este nevoie de o astfel de „intervenție” e un semn al unei disfuncționalități a sistemului digestiv.  Ca atare, se recomandă ca aceste simptome, dacă apar ca urmare a excesului de alimente și persistă după aceste zile, să fie investigate și diagnosticate. 

Sursa foto: 123rf