Una dintre cele mai frecvente probleme atât a femeilor, cât și a bărbaților, în zilele noastre, este constipația. Iar pentru a nu ajunge în această situație, trebuie să acorzi atenție alimentației pe care o ai și lichidelor pe care le consumi.

 

Lactatele îngreunează digestia

Adevărat. Produsele lactate mâncate des pot duce la constipație. Porția recomandată pentru un adult în ce privește laptele este de un pahar, brânză, 45g, iar înghețată, 1/2 din dimensiunea unei mingi de tenis. Două, maximum trei porții de lactate pe zi sunt suficiente.

Alimentația cu puține fibre duce la constipație

Adevărat. Aceasta este o cauză frecventă a constipației. Pentru a o preveni, mănâncă minimum cinci porții de alimente bogate în fibre (pâine cu tărâțe, cereale nerafinate, paste integrale). Limitează mâncarea procesată, cu mult zahăr și grăsimi.

Toate fibrele sunt bune

Mit. Fibrele insolubile din produsele de panificație ajută digestia, însă cele soluble din fructe și din legume proaspete s-ar putea să nu aibă același efect. Totuși, foarte bune pot fi citricele și leguminoasele.

Digestia deficitară, cauzată exclusiv de fibrele puține

Mit. Fibrele alimentare pot ajuta procesul de digestie, dar uneori constipația este cauzată de diabet, atac vascular, afecțiuni tiroidiene sau boala Parkinson. În cazuri rare poate indica boală autoimună sau cancer. Dacă problemele digestive persistă sau ai dureri, scaun cu sânge ori o scădere în greutate inexplicabilă, solicită neapărat sfatul medicului.

Prunele uscate ajută semnificativ

Adevărat. Prunele uscate, ce conțin multe fibre, dar și sorbitor, un laxativ natural, reprezintă un stimulent care te ajută să ai o digestie regulată. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a aprobat faptul că prunele proaspete, dar și uscate contribuie la digestia normală dacă mănânci o cantitate de 100g/zi.

Dacă înghiți gumă se ”lipește” de stomac

Mit. În cazul în care înghiți o gumă de mestecat, acest lucru nu va duce la constipație. Chiar dacă guma nu se digeră, ea va fi eliminată în câteva zile. În cazuri extrem de rare, doar dacă înghiți o cantitate foarte mare de gumă de mestecat poate fi blocat tractul digestiv.

Consumul de apă ajută

Adevărat. Dacă bei apă eviți deshidratarea, o cauză a constipației. Iar cea mai bună metodă pentru menţinerea unui nivel optim de hidratare este consumul constant de apă, pe durata întregii zile.

CASETĂ

Vacanța poate duce la probleme de constipație

Călătoriile îți pot schimba rutina zilnică și alimentația, ceea ce poate îngreuna digestia. Bea apă puțin cîte puțin, mai ales dacă zbori cu avionul. Iar când aștepți în gară sau în aeroport mănâncă legume și fructe, evită consumul de alcool și fă câteva exerciții.

SFATUL SPECIALISTULUI

Cafeina poate avea ușor efect laxativ

”Cafeaua şi ceaiul pot avea un uşor efect laxativ, însă în cazul persoanelor care le consumă mult timp şi se obişnuiesc cu aceste produse, efectul nu se mai manifestă. Deşi cofeina din aceste alimente are un oarecare efect diuretic, în condiţiile unei hidratări optime, nu apar probleme şi nici nu este influenţată constipaţia. Un regim alimentar echilibrat, bogat în fibre alimentare, deci în legume şi fructe, cu aport de probiotice, fără exces de carne, cu hidratare suficientă, conduce la evitarea constipaţiei la o persoană sănătoasă.” (Dr. Șerban Damian, Centrul de Nutriție Superfit)

dr. Șerban Damian

Credit foto:

Urmărește-ne pe Google News
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri